Képviselő-testület

2023.04.28. 13:52

Maratoni ülést tartottak Baján – galériával

Április 27-én ülésezett Baja város képviselő-testülete, ahol több fontos előterjesztést megszavaztak, de nem sikerült eladni az ipari parki területet. Sem a Fidesz–KDNP frakciója, sem a Sikeres Bajáért csoport nem szavazta meg. Nyirati Klára polgármester élt vétójogával, újra visszahozza a napirendet.

Márton Anna

A képviselők döntöttek arról, hogy létrehozzák a Biztonságos Bajáért Centrumot.

Fotó: Márton Anna

A képviselők döntöttek arról, hogy létrehozzák a Biztonságos Bajáért Centrumot. Az előterjesztést sürgősséggel tárgyalták, mert a májusi képviselő-testületi ülés csupán két nappal előzi meg a Biztonságos Bajáért Napok ez évi rendezvénysorozatát, amelyen a Centrumot átadják és bemutatják a közönség részére. A Biztonságos Bajáért Centrum irodájának a Bácskai Művelődési Központ ad helyet. Az iroda heti három alkalommal, 4 órában várja a lakossági bejelentéseket reggel 9 és 13 óra között. Ferenczi József társadalmi munkában hónapok óta dolgozott ennek érdekében. Az irodavezető fő feladata a biztonságért dolgozó szervezetek összefogása és a lakossági kapcsolat kialakítása lesz. Az ülésen Horváth Róbert bajai rendőrkapitány hangsúlyozta, hogy szakmai véleménye szerint minden olyan kezdeményezés támogatandó, amely a közbiztonság megszilárdítása, javítása érdekében indul. A megelőzést, valamint az áldozatok támogatását is rendkívül fontosnak tartja.

Az ipari parki ingatlan eladásról készült 14-es előterjesztést vérlázítónak nevezte Csubákné Besesek Andrea, a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselője. Munkahelyteremtési indokkal egy ipari parki területet akartak eladni, negyven százalékos kedvezménnyel.

– 55, 5 millió forintos kedvezménnyel akarta a város három hektáros ipari parki telkét eladni a polgármester. Ez hat munkahelyet jelentene, azon belül két fő részére biztosítana munkát. Olyan tevékenységi körről van szó – szállítmányozás munkakörben –, amelyben jelenleg is folyamatos a munkaerőhiány. Sok bajai vállalkozó nem talál megfelelő munkaerőt, hiány van kamionvezetőkből – fogalmazott Csubákné Besesek Andrea.

Ezt az előterjesztést már tárgyalta a testület, akkor sem szavazták meg az értékesítést. Az is elhangzott a viták során, hogy nemrég tárgyalt a testület olyan esetről, amikor jelentős ingatlanárkedvezmény mellett nem teljesítette egy cég a vállalt feltételeket, a munkahelyteremtést és a beruházást.

A Fidesz–KDNP-frakció álláspontja szerint közel negyven százalékos kedvezménnyel nem szabad elherdálni Baja város vagyonelemét.

Nyirati Klára polgármester vétójogával élt a testületi ülésen, arra hivatkozott, hogy évente egyszer élhet ezzel a jogával. Ez annyit jelent, hogy három napon belül össze kell hívni újra a testületet, és akkor újból megtárgyalják a fent említett témát.

Az előterjesztést nemcsak a Fidesz–KDNP frakciója nem szavazta meg, hanem a Sikeres Bajáért frakció is ellenezte. A képviselők véleménye szerint ez méltatlan, hogy a vétóval élve újra visszahozza a polgármester a napirendet, Rácz Péter (Fidesz–KDNP) képviselő szerint ez mutyigyanús.

– Érzékelhető, hogy a közelmúltban a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat Kormányhivatala törvényességi osztályának vizsgálata alapján megállapított jogszabálysértés dacára a képviselő-testület működése továbbra is nélkülözi a demokráciát. A jelek szerint egy adott kérdésről addig kell majd szavazni, amíg a polgármester asszonynak megfelelő döntés születik – fogalmazott lapunknak Csubákné Besesek Andrea.

A képviselő-testület továbbá megszavazta a szociális rendelet módosítását, és a rendkívüli települési támogatások mértékének növeléséről is döntöttek. Ezen kívül a lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló rendelet felülvizsgálatáról is döntés született. A nyugdíjemelések következtében volt célszerű ezt a módosítást megtenniük a városatyáknak, rendezték a lakások bérletére vonatkozó feltételeket.

Megszavazta a testület a Bajai Obszervatórium Alapítvány beadványával kapcsolatos előterjesztést, amely dr. Hegedűs Tibor nevéhez fűződik. Csubákné Besesek Andrea kiemelte, hogy az igazgató neve garancia arra, hogy pozitív dolgok történnek. Már az eddigiek során is ez nyilvánvaló volt. Ezúttal egy IPA-pályázat beadásához kértek 5 százalékos támogatást az önkormányzattól. Köztudott, hogy az ilyen jellegű pályázatokhoz 15 százalék önerőt kell felmutatnia a pályázónak, ebből a magyar állam 10, az önkormányzat 5 százalékot vállalt. Megközelítőleg 50 millió forintos támogatást jelent az önkormányzat részéről, amely a jövő évi költségvetést terheli. A pénzügyi osztályvezető az ülésen azt nyilatkozta Csubákné Besesek Andrea kérdésére, hogy ez az összeg rendelkezésre áll a jövő évi költségvetésben.

A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja részére 20 millió forintos támogatást szavazott meg a testület. Baja városa mint alapító minden évben legalább 20 millió forinttal támogatta az intézmény működését. Ez az összeg az idei költségvetésbe nem került be, de a Fidesz–KDNP-frakció azt kérte, hogy amennyiben van erre pénzforrás, akkor elsősorban az MNÁMK részére tartsák fenn. Az egész városnak büszkesége az intézmény.

– Rendkívül fontosnak tartjuk az intézmény támogatását, hiszen egyedülálló dologról van szó. A költségvetésnél javasoltuk, hogy az intézményt támogassuk 20 millió forinttal, azon felül, hogy az iskola fűtését is az önkormányzat biztosítja díjmentesen. Mivel most volt olyan bevétel, amiből ezt meg tudtuk oldani, ezért bekerült az ülés előterjesztései közé – mondta Csubákné Besesek Andrea.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában