Biztonság

2023.03.10. 07:00

Folyamatos a kecskeméti játszóterek ellenőrzése

Fontos, hogy gyermekeink a lehető legbiztonságosabb környezetben játszhassanak, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy tiszta, jól karbantartott játszótereink legyenek.

Lizik-Varga Katalin

A Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. a város 45 játszóterén 244 db szabályszerűen kihelyezett eszköz üzemeltetéséért felel

Fotó: Bús Csaba

A tavaszi szép idő beköszöntével igazi gyermekzsivalytól hangosak Kecskemét játszóterei, hiszen minden kisgyermekes család, ha csak teheti, a friss levegőn, játokok között tölti a szabadidejét. Nem csoda, hiszen a játszótéren töltött idő, az ott szerzett élmények meghatározóak a gyerekek életében, ezt pedig minden szülő és nagyszülő tudja. Egy szép, rendezett és jól felszerelt játszótér pedig köztudottan segíti a kicsik mozgásfejlődését, javítja az egyensúlyérzéküket, koordinációjukat, valamint fejleszti a kreativitásukat is.

A Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. munkatársai már jó előre készültek erre az időszakra és a közelmúltban megkezdték az ilyenkor szokásos feladatukat a város játszóterein. Például ilyenkor történik a homokozók állapotfelmérésére. A szakemberek jelenleg a homokozókban található homok feltöltésére, cseréjére, valamint az eszközök festésére állítják össze az ütemezést.

A társaság Kecskemét 45 játszóterén 244 db szabályszerűen kihelyezett eszköz üzemeltetéséért felel, az üzemeltetési feladatokat pedig a cég egy erre szakosodott úgynevezett játszótér-karbantartó csoportja végzi.

Gyermekeink biztonsága érdekében a szakemberek szigorú protokoll szerint – hetente, havonta és negyedévente – felmérik a játékok állapotát, ahol pedig szükséges, javítják azokat. A tisztán tartásra is nagy hangsúlyt fektetnek. Ha például erősen szennyezett eszközöket találnak, magasnyomású mosóval és fertőtlenítőszerrel eltávolítják azt.

Vannak eszközök, melyek az idő múlásával a használat során kopnak vagy törnek el, de sajnos gyakori, hogy a vandálok keze által sérülnek meg alkatrészek. Ezek cseréjét és pótlását a társaság egész évben elvégzi.

– Hetente szemrevételezéses ellenőrzést és karbantartást végzünk az összes játszótéren. 

– tájékoztatott Boros Gábor, a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. ügyvezetője. 

Hozzátette, hogy játszótér-karbantartó csoportjuk munkatársai a heti ellenőrzés során eltávolítják a játszóterek területéről a hulladékot, elegyengetik a homokozóban a homokot. Kisebb javításokat, mint például a kötőelemek utánhúzását, csuklópontok vagy súrlódó felületek kenését a helyszínen elvégzik. A rongálásból és elhasználódásból származó sérüléseket lehetséges mértékig javítják, a balesetveszélyt pedig azonnal elhárítják.

A Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. havonta tart operatív ellenőrzést a játszótereken. Ilyenkor a megfelelő bizonyítvánnyal rendelkező szakértő havonta egy alkalommal ellenőrzi a játszóterek talajának és eszközeinek az állapotát. Továbbá ellenőrzi az ütéscsillapító burkolat állapotát, az ütéscsillapító homok tisztaságát, mennyiségét és területi egyenletes eloszlását. Bármilyen eltérés esetén a szakember megteszi a szükséges intézkedést. A szakértő továbbá szemrevételezéssel ellenőrzi a játszóeszközök műszaki, és esztétikai állapotát is, különös tekintettel a kopó, illetve gördülő alkatrészek esetében. Eltérés esetén itt is megteszi a szükséges intézkedést. Ellenőrzi a homokozók homokjának a minőségégét, szükség esetén javasolja a cserét. Felügyeli az ellenőrzést és karbantartást végző személy munkáját, szakmai tanácsaival folyamatosan támogatja.

– Három évente a játszótereken található összes játékeszköz kötelező felülvizsgálatára kerül sor. 

– tájékoztatott az ügyvezető. 

Hangsúlyozta, hogy az átvizsgálás során ellenőrzik az anyagminőséget, a leesés elleni védelmet, a korlátokat, a mellvédeket, a fej-, nyak-, ruházat, láb- és ujjbeszorulási helyeket és az ütéscsillapító talajt. A játszótér használatával kapcsolatos szabályokról minden játszótér bejáratánál tájékoztató táblát helyeztek ki.

Aki a közterületen lévő játszótéren a kihelyezett játszótéri eszközöket vagy tornaszereket rendeltetésüktől eltérő módon használja, azzal szemben közigazgatási bírság szabható ki. A játszótereken továbbá tilos a dohányzás és szeszes ital fogyasztása. Ha egy játékeszközt nagy mértékben megrongálnak, akkor rendőrségi feljelentésre kerül sor.

– A játszóterek biztonságos üzemeltetése nem csupán feladatunk, de szívügyünk is, hiszen a gyermekek biztonsága elsőrendű kérdés – hangsúlyozta Boros Gábor, majd hozzátette, hogy aki rendszeres ellenőrzéseik ellenére problémát észlel a játszótereken, a [email protected] e-mail címen a helyszín és a probléma pontos megadásával, fotóval bejelentheti azt részükre.

Kecskeméten a játszóterek az alábbi időpontokban látogathatók:

október 1-től március 31-ig naponta 9.00 órától 18.00 óráig

április 1-től szeptember 30-ig naponta 8.00 órától 21.00 óráig.

A nyitvatartási időn kívül a játszótéren tartózkodni tilos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában