Közgyűlés

2023.03.30. 13:13

Elfogadták az új kecskeméti ifjúsági díjat

A kecskeméti közgyűlés a február 16-i ülésén elfogadta, hogy racionalizálják a városi elismeréseket, így volt olyan, amit összevontak, mást megszüntettek, és új elismeréseket is alapítottak. A közgyűlés akkor a 25. életévét betöltött fiatalok kimagasló teljesítményét elismerő Arany Kecske díj elnevezését további megfontolásra javasolta.

Horváth Péter

Képünk a kecskeméti közgyűlésen készült

Fotó: Horváth Péter

Ez az elismerés a képzőművészet, az irodalom, a tudomány, a sport, a köznevelés, az építészet, a színházművészet, a népművészet, a közművelődés, valamint a komoly- és könnyűzene terén alkotó és előadó legfeljebb 25. életévét betöltött fiatalok kiemelkedő tevékenységéért, vagy a fiatalok öntevékeny, más közösségek számára is példaértékű munkájának elismeréseként adományozható. Az elnevezéssel kapcsolatban a közgyűlés felkérte a helyi ifjúsági szervezeteket javaslattételre, melyek beérkeztek és a közgyűlés csütörtöki ülésén tárgyalta. Javaslatot a Kecskeméti Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, a Hírös Fiatalok Egyesület és a Neumann János Egyetem Kommunikációs Osztálya tette.

A Kecskeméti Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, valamint a Hírös Fiatalokért Egyesület közösen tett javaslatot a kérdésben. A díj elnevezésére elsősorban a Adoria Pro luvenis Dijat megnevezését javasolták (a latin elnevezés arra utal, hogy a díj a fiatalok elismerésére jött létre). Másodsorban a díj olyan személyről történő elnevezését, aki munkássága során sokat tett a fiatalokért. A javaslatot benyújtók megjegyezték: az Arany Kecske elnevezés ellen sincs komolyabb ellenvetésük, de az előző kettőt megfelelőbbnek találják.

A díj megjelenésére tett javaslatuk: talapzaton álló üveg plakett, amelyen gravírozott poligon kecske, a díj elnevezése, név és évszám látható.

A Neumann János Egyetem Kommunikációs Osztálya a Kecskemét Zenit Díj elnevezést javasolta. A zenit tetőpontot, valaminek a legmagasabb fokát jelenti. Az elnevezés Jókai Mór: A Kőszívű ember fiai című regény csúcspontjára utal. Jókai Mór Kecskemétet második szülővárosának tekintette, nagyon nagy hatással volt rá az itt eltöltött rövid időszak. Több további javaslatot is megfogalmaztak azért, hogy a díjat a fiatalokhoz közelítsék: helyben meghonosítanák a zenit szőlőfajtát, az ebből a szőlőfajtából készült pezsgőt adnának a díj mellé és humoresteket hívnának életre Jókai humoros kiadványai mentén Kecskeméti Kabaré elnevezéssel.

A beérkezett javaslatok áttekintését követően, az elnevezés jelentését, kecskeméti kötődését, játékosságát figyelembe véve a Kecskemét Zenit Díj elnevezésre és a díjjal adományozott  üveg plakett megjelenésére tett javaslatot a polgármester a rendelet-tervezetben, és javasolta a posztumusz adományozás szabályainak finomítását is.

A közgyűlés Nemcsik Mátyás módosító indítványával együtt (a díj neve legyen Zenit-Kecskemét Ifjúsági-díj)  egyhangúlag elfogadta az előterjesztést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában