Közgyűlés

2023.02.16. 15:03

Új díjak alapításáról döntöttek Kecskeméten

Új díjak és kitüntető címek alapításáról döntött a kecskeméti közgyűlés csütörtöki ülésén. Az új elismerések közül több a meglévő díjakat, kitüntetéseket váltja fel.

Horváth Péter

Nemcsik Mátyás és dr. Fekete Gábor

Fotó: Bús Csaba

Az új rendelet megalkotásával a közgyűlés elismerését és megbecsülését fejezi ki azon személyek, közösségek iránt, akik teljesítményükkel, munkásságukkal elősegítették Kecskemét fejlődését, értékeinek gyarapítását és megőrzését, valamint hozzájárultak a város jó hírnevének öregbítéséhez és megismertetéséhez – szól az előterjesztés szövege.

Új elismerés az Arany Kecske díj, mely adományozásával elismeri a város a legfeljebb 25. életévét betöltött fiatalok kiemelkedő tevékenységét. A Kecskemétért Emlékéremmel pedig azok tevékenységét ismeri el a polgármester, akik sokat tettek Kecskemét értékeinek hazai és külföldi megismertetéséért, a város jó hírének terjesztéséért, vagy polgárai érdekének előmozdításáért.

A rendelet-tervezetben több jelenlegi kitüntetés elnevezését módosították azért, hogy azok jobban kifejezzék az adományozás célját. Az elismerések rangjának emelése érdekében egyes díjakat (Kada Elek-díj, Katona József-díj, Kodály Zoltán-díj, Bozsó János-díj) a jelenlegi gyakorlattól eltérően nem évente, illetve kétévente, hanem minden harmadik évben adják át.

A kitüntető címek közül megmaradna a Kecskemét Város Díszpolgára kitüntető cím, amelyet négy helyett ötévente adományoznak az idei évtől kezdődően. A Kecskemét Város Tiszteletbeli Polgára és a Pro Urbe kitüntető címeket megszüntetik, a Város Kulcsa kitüntetést pedig négy helyett minden harmadik évben adományozzák 2024-től.

A tervezet szerint változatlanul megmarad a Kada Elek-díj, a Katona József-díj, a Kodály Zoltán-díj, a Bozsó János-díj, a Kecskemét Szociális Ügyéért díj, a Kecskemét Városért Egészségügyi díj Kecskemét Egészségügyéért díj elnevezéssel, a Kecskemét Város Környezetvédelméért díj a Zöld Kecskemétért díj elnevezéssel, a Kecskemét Felsőoktatásáért és Tudományos Életéért díj, valamint a Kecskemét Sportjáért díj.

Azonban a Kecskemét Városért Oktatási díj és a Kecskemét Ifjúságáért díj helyett a Kecskemét Ifjúságának Neveléséért díj lesz, a Kecskemét Közművelődésért díj és a Tóth László-díj a Kecskemét Kultúrájáért díjra változik, a Kecskemét Város Gazdasági Fejlődéséért díj és az Év Kecskeméti Mestere díj helyébe lép a Kecskemét Gazdaságáért díj, valamint a Mathiász János-díj és a Mészöly Gyula-díj helyett a Kecskemét Agráriumáért díj lesz a jövőben.

Az Ifjúság a Közösségért díj helyébe lép majd az Arany Kecske díj.

Mindemellett Kecskemétért Emlékérem adományozásának lehetőségével egészült ki az új rendelet, amely évente legfeljebb két természetes vagy jogi személy, illetve közösség részére lesz adható.

Az új rendelet értelmében az elismerő címek is változnak. Az év Kecskeméti Rendőre, Az év Kecskeméti Tűzoltója, Az év Kecskeméti Büntetés-végrehajtási Intézeti Dolgozója és Az év Kecskeméti Városrendésze elismerő címek helyett a Biztonságos Kecskemétért díjat vezetik be az új rendeletben. Az elismerhető tevékenységek köre kiegészült a honvédelem területén kiemelkedő tevékenységet végző szakemberekkel.

Az Év Kecskeméti Köztisztviselője elismerő címet a Kecskemét Közszolgálatáért díj váltja, ami lehetőséget teremt a közigazgatásban dolgozók mellett az igazságszolgáltatásban tevékenykedők elismerésére is. Az új rendelettel az Év Kecskeméti Polgárőre elismerő cím, az Év Kecskeméti Civil Szervezete díj, valamint a Városrész Fejlődéséért díj helyett a Civilek Kecskemétért díjat vezetik be.

A nyugdíjas pedagógusok részére adományozott díszoklevél és pénzjutalom feltételei változatlanul megmaradnak az új önkormányzati rendeletben.

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselői üdvözölték a változtatást. Király József hozzátette, hogy elfogadható a módosítás, és ezt hangsúlyozta Dobos József képviselő is. Nemcsik Mátyás, a Fidesz–KDNP képviselője az Arany Kecske díjjal kapcsolatban javasolta, hogy érdemes lenne közvélemény-kutatást végezni a díj elnevezésével kapcsolatban.

A rendelet-tervezetet egyhangúlag elfogadta a közgyűlés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában