Tippek, tanácsok

2023.02.11. 19:54

Só, liszt és minden mi jó: az otthoni kenyérsütés titkát ismerhették meg az izsákiak – galériával

A kenyér ára 80 százalékkal emelkedett egy év alatt idehaza. Egyre többen gondolkodnak el azon, hogy maguk süssék meg a napi betevőjüket, ehhez nyújtott segítséget szombaton az izsáki Vino Étteremben Vajda József pék.

Barta Zsolt

Vajda József pék (jobba) mutatta meg a jó kenyér elkészítésének fortélyait

Fotó: Barta Zsolt

Só, víz, liszt és egy jó kovásszal egybegyúrva, pár órán át pihentetjük, majd néha újragyúrjuk és már lehet is sütni a házi kenyeret. Negyvenöt percnyi sütés 230-240 fokon és már kész is. Ha ilyen egyszerű lenne az otthoni kenyér elkészítése, akkor miért nem készítünk mindennap egy frisset? Talán azért nem, mert az igazán jó veknit nem könnyű sütni. Ezzel kapcsolatban mutatott be néhány fogást szombat délelőtt Izsákon Vajda József pék, a Kenyérlelke Fesztivál alapítója. 

A Vino Étterem pincéjében mintegy húsz érdeklődő hallgatta és követte Vajda pék tanácsait, aki saját kovászt is adott a résztvevőknek, hogy a tészta gyúrása során felhasználják. A hivatását nagyon szerető mester szentül vallja, a jó kenyér elkészítése nem bonyolult, de kovász nélkül nincs jó kenyér.

– Olyan élelmet kell készítenünk, amely a testünknek és a lelkünknek szükséges táplálékot megadja. A kenyér készítésre időt kell fordítani. Az idő akkor kezdődik, amikor egy jó kovászt készít az ember – mondta el Vajda József, aki hetente egyszer süt és akár 4-6 napig is érleli a kovászt, amely szerinte olyan, mint a gyerek, nevelni kell. 

A szakember azt tanácsolta, hogy ha lehet, akkor magas minőségű, teljes kiőrlésű bio lisztet használjunk. A kenyérkészítés akár egy napot is igénybe vehet. Kézzel kell dagasztanunk és legalább 25 fokos hőmérsékleten kell hagynunk kelni. Akkor megfelelő a sütés előtt, ha nagyon lágy, levegős a tészta, de nem folyik szét. Javasolja, hogy a gázsütőben a légkeverő rendszert iktassuk ki. Amikor az élesztő használatáról kérdezték csak annyit mondott: kenyérbe nem való.

Gabonát is termeszt az Eleven Porta

 A rendezvény fő szervezője a Vino Étterem mellett, Rácz Sándor, az Eleven Porta tulajdonosa volt. A családi vállalkozás 50 hektáron a vetésforgótól függően termeszt gabonát is. Öt éve pedig lisztet is gyártanak. 

Rácz Sándor elmondta, hogy kevesen tudják, de Varga Frigyes az úgynevezett királybúzát – amely idehaza ismert – Izsákon nemesítette ki. Más kalászost is termesztenek, köztük az alakort is, amelynek az a különlegessége, hogy az emberiség egyik legrégebbi búza fajtája. Aratnak bánkúti és kamut búzát is, amelyek nagyon jó beltartalmi értékekkel rendelkeznek. Műtrágyát nem használnak. A család saját malommal is rendelkezik, lassú fordulatú köves malomkövekkel őrlik a gabonát, így ugyanis a régi sok ezeréves technológiával a magok beltartalmi értékei nem sérülnek. A rendezvényre Rácz Sándor hozta a bánkúti búzából készült BL 80-as lisztet. 

A szervező elmondta, hogy a felhívásra, nem csak Izsákról, hanem a környékbeli településről is jelentkeztek, de csak 20 érdeklődő dagasztót tudtak fogadni, akik szombat este sütötték meg a nap során elkészített kenyereket a Vino Étterem kemencéjében. Nem kizárt, hogy máskor is rendeznek kenyérsütéses rendezvényt Izsákon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában