Bács-Kiskun

2023.02.14. 18:08

Minden ötödik vásárló igénybe veszi a falusi CSOK-ot

Kivételes helyzetben maradnak a falusi CSOK-os települések, mivel az állami támogatást a múlt év végén újabb két évre meghosszabbították. Ez áll az egyik ingatlanos szakportál elemzésében, amely ismerteti továbbá, hogy Bács-Kiskun vármegyében miként alakult a kereslet.

Barta Zsolt

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Az elemzés emellett bemutatja azt is, hogy idén januárban milyen áron kínálták eladásra a használt lakóingatlanokat a falusi CSOK-os településeken, és milyen árak jellemezték a többi települést.

Drasztikusan elválik egymástól a falusi lakások ára és a nem falusi CSOK-os kedvezménnyel megvásárolható lakóingatlanok ára. Az elemzésből kiderül, hogy 181 ezer forintos négyzetméteráron lehet átlagosan értékesíteni egy olyan házat, amely falusi CSOK kategóriába tartozik. Ott, ahol ez nem alkalmazható, így például egy városban, ott ez az érték magasabb, 459 ezer forint. Vagyis egy városi, 100 négyzetméteres ház 45 millió forintba is kerülhet. Ez a szám átlag, az adott ingatlan fekvése, berendezése, állapota emelhet avagy csökkenthet az áron.

A szakportál megállapítása szerint Bács-Kiskunban 2022-ben az ingatlanok iránti kereslet 19,25 százaléka koncentrálódott a falusi CSOK-os településeken eladó ingatlanokra, szemben az egy évvel korábbi 18,6 százalékos aránnyal. Idén az év első hónapjában a megyei falusi CSOK-os községek kínálatában összesen 864 lakóingatlan szerepelt. Ezeknek az átlagos négyzetméterára 181 ezer forint volt, az ottani lakóingatlanok átlagára pedig 18,9 millió forintot tett ki. Ezzel szemben a nem falusi CSOK-os településeknél előbbi 459 ezer forintra rúgott, utóbbi pedig 39 millió forintnál járt. Az elemzés szerint a januárban legnagyobb kínálattal rendelkező falusi CSOK-os települések közül Dunavecsén, Csengődön, Szalkszentmártonon és Akasztón az átlagos négyzetméterár 189–278 ezer forint volt, míg a megyei átlag 181 ezer forint volt négyzetméterenként a falusi CSOK-os ingatlanok esetében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában