Lakossági fórum

2023.01.19. 18:32

Több mint 1,2 milliárd forintból újul meg Kiskunhalas belvárosa – galériával

Lakossági fórumon ismertették a város vezetői a több mint egymilliárd forintból megvalósuló Élhető Kiskunhalas projekt terveit, amely keretében a vasútállomástól egészen a Kertvárosig több helyszínen is megújul a belváros. A beruházás kertében parkokat, sétányokat, játszótereket, új parkolókat építenek és még több fát ültetnek.

Pozsgai Ákos

Az Élhető Kiskunhalas című projekt terveit lakossági fórumon mutatták be

Fotó: Pozsgai Ákos

Kiskunhalas az ország legzöldebb települései közé tartozik, rengeteg fás liget és park színesíti. Ezt tudják a halasiak is, akik szerint van elég zöld felület a városban, de szerintük azoknak az állapotán javítani kellene, többek között ez derült ki abból a felmérésből, amelyet az Élhető Kiskunhalas projekt keretében végzett a lakosság körében az önkormányzat tavaly ősszel és, amelynek eredményét a Közösségek Házában tartott lakossági fórumon ismertette Kuris István László alpolgármester.

A város honlapján jelent meg a felhívás és a kérdőív, amit közel háromszázan töltöttek ki, és amit kiegészítettek azok a vélemények, amelyeket a körzetek önkormányzati képviselői személyes találkozások során gyűjtöttek össze a piaci napokon, a vásárban és a saját körzeteikben a mintegy ötezer személyes találkozás során.

– Kiderült az is, hogy a halasiak az intézményi és kereskedelmi ellátottságot megfelelőnek tartják a városban, a helyi közösségi közlekedés körülményein azonban javítanának, szerintük nagyobb figyelmet kellene rá fordítania a város vezetőinek – ismertette a felmérés részleteit az alpolgármester, aki elmondta, hogy a lakossági észrevételeket folyamatosan értékelik és a különböző városfejlesztési programok során a készülő tervekbe beépítik.

– Az Élhető Kiskunhalas projekt volumenében meghaladja a Csipke városközpont megújítása nevű projektet, ami 881 millió forint pályázati forrásból valósult meg és a városházát, valamint a szűkebben vett belváros felújítását jelentette és 2014-ben zárult – mondta Fülöp Róbert polgármester. Emlékeztetett, hogy azóta egy energetikai felújítást valósítottak meg a városházán, de nagyobb léptékű beruházás ezen a területen nem volt. – Éppen ezért a 2021-2027 között futó hét éves európai uniós fejlesztési ciklusban adtunk be egy olyan projektjavaslatot, amely a belvárosi területek rekonstrukcióját, újra tervezését célozta meg, erre helyeztük a legnagyobb hangsúlyt a források elosztásánál, összesen 1 milliárd 248 millió forintot nyert a város – tette hozzá. A támogatási szerződést már megkötötték, a támogatás összege megérkezett az önkormányzat számlájára, amely felhasználható módon a város rendelkezésére is áll.

Szeretnének gyorsan haladni a folyamatokkal

– A mostani fejlesztés gyakorlatilag a vasútállomástól a Kertvárosig a belvárosi tengelyt érinti végig. Az elmúlt fejlesztési ciklusok tapasztalatai azt mutatják, ha egy ilyen pályázatban bele kezd egy önkormányzat, akkor érdemes gyorsan haladni a folyamatokkal, mert minél tovább húzunk el egy fejlesztést, annál kevesebb reálberuházást tudunk végrehajtani, mert a végén, nem csak a mostani háborús infláció okozta jelentős áremelkedés befolyásolja a beruházást, hanem a folyamatos áremelkedés, ami az elnyert fix összeg miatt beruházási reálcsökkenést eredményezhet – hangsúlyozta Fülöp Róbert.

A városvezető kitért arra is, hogy ezért a kivitelezés időszakát szeretnénk a lehető legrövidebb időre venni, a tervezést hamarosan lezárják, majd a kivitelezési munkákra a közbeszerzést mihamarabb kiírják, és szeretnék mielőbb elindítani a konkrét kivitelezési munkálatokat, akár még az idén, és legkésőbb jövőre befejezni és lezárni a projektet – mondta a polgármester.

Sok utca érintett a fejlesztésben

A beruházás részleteiről Tóth Péter városi főépítész beszélt a lakóssági fórumon, kivetítőn mutatva be az érintett városrészekben megvalósuló terveket. E szerint a Kuruc vitézek téri sétány, az itt lévő parkoló, a Bocskai udvar, a tízemeletes lakótömb melletti kutyafuttató, a Bem utcai sétány, a Bercsényi udvar, a Thorma tér, a Gimnázium utca, a Bethlen Gábor tér, a könyvtár melletti Szövetség tér, a Dr. Nagy Mór utcai parkoló, a Dob utca az Erzsébet királyné tér és a Karacs Teréz utca környezete újul majd meg. A legtöbb helyen új járdák, sétányok, parkolók és játszóterek épülnek, valamint megújulnak a zöldfelületek is.

A fórumon lehetőség volt hozzászólni az elhangzott tervekhez, javaslatokat tenni, a legtöbben a zöldövezetek és a fák védelme mellett szólaltak fel, valamint a közösségi közlekedés és a forgalomszabályozás témakörében mondták el véleményüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában