Kiskunság

2023.01.11. 11:39

Növelik a fajgazdagságot: kertészeti körülmények között nevelt növényeket ültettek

A kiskunsági homoki élőhelyek 35 ritka növényfajának mintegy 220, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) Peszéri-erdei erdészházánál felnevelt egyedét ültették ki az újonnan létrehozott tisztásokra, az erdei élőhelyek fajgazdagságának növelése céljából.

baon.hu

A növények ültetésével tovább növelhetik a fajok hosszútávú megtelepedési esélyeit a helyreállítandó területeken

Forrás: knp.hu

A természetvédelem egyik fontos feladata a sérült, degradálódott élőhelyek helyreállítása, azok fajgazdagságának javítása. A helyreállítandó területek természetes regenerációjának általában az képezi az akadályát, hogy számos növényfajnak nincs a közelben olyan állománya, amelyből kiindulva bekövetkezhetne e fajok betelepülése. Ezt a problémát aktív helyreállítási munkákkal, a rossz terjedőképességű növényfajok célzott bevitelével lehet orvosolni , azaz növényeket vetnek/ültetnek a természetes élőhelyekre – olvasható a KNPI honlapján.

Mint arról mi is beszámoltunk az elmúlt években két nagy természetvédelmi projekthez, a rákosivipera-védelmi LIFE projekt , valamint az OAKEYLIFE programhoz kapcsolódóan is végeztek gyepdiverzifikációs célú magvetéseket a nemzeti park munkatársai a Peszéri-erdő és a Felső-Kiskunsági Turjánvidék területén.

Ezekkel a célzott beavatkozásokkal segítették a Peszéri-erdő újonnan kialakított tisztásainak természetességi állapotának javulását és a tájra jellemző, őshonos növények évek alatt kialakuló magtermő állományaival fajgazdagabbá teszik a rákosi vipera élőhelyeit.

A kertészeti körülmények között nevelt növényekből sok információt nyerhetünk

Mint írják, a helyben vetett magoknak csak egy kis részéből lesz kifejlett növény – ez nem is csoda, hiszen több millió magról van szó vetésenként. Azonban az egyes évek, sőt, a vetési helyszínek között is jelentős eltérés mutatkozhat abban, hogy az egyes fajok magjaiból lesz-e életképes növény (és ha igen, mennyi). 

Forrás: knp.hu

Számos oka lehet, ha egy vetési helyszínen valamelyik növényfajnak nem lesz sikeres a vetése. Lehet, hogy nem volt csíraképes a mag, de az is előfordul, hogy az adott évben valamilyen időjárási anomália miatt az összes csíranövény elpusztul. 

Akár az is elképzelhető, hogy – valamilyen számunkra nem ismert ok miatt – maga a termőhely nem alkalmas az adott növényfaj megmaradására. Éppen ezért a magok egy részét minden évben kertészeti körülmények között vetik el és nevelik ki azokból palántákat. Így az elvetett magok csírázási esélyéről a kertészeti körülmények között (ex situ) nevelt egyedek megfigyelése révén direkt információhoz jutnak.

A felnevelt növények sorsa

Ezek a gondozott, erős, fejlett, őszre akár már virágzó növények sem vesznek kárba, kiültetésükkel tovább növelhetik a fajok hosszútávú megtelepedési esélyeit a helyreállítandó területeken. Az előző évekhez hasonlóan 2022 novemberében a Peszéri-erdő frissen létrehozott tisztásaira 35, a Kiskunság homoki élőhelyeire jellemző növényfaj mintegy 220 egyedét ültették ki a megfelelő termőhelyekre (nyílt homokpusztagyep - homoki sztyepprét - rétsztyepp).

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában