Kiskunsági Nemzeti Park

2022.10.18. 07:00

Két gyepterületen engedtek szabadon rákosi viperákat a Felső-Kiskunságban

A rákosi vipera megőrzése érdekében életre hívott LIFE program egyik célja, hogy a születésüktől a Rákosivipera-védelmi Központban nevelkedett kígyók elfoglalhassák helyüket a természetben, ezért különleges pillanat, amikor végre szabadon engedhetik őket – számolt be róla honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park.

baon.hu

Szabadon engedés előtt mindegyik egyedről fotó készült, melyek segítségével egyedileg lehet őket azonosítani későbbi visszatalálásnál

Fotó: Kiss Mónika

Július végén a Felső-Kiskunságban két, előzetes vizsgálataik alapján alkalmasnak tűnő élőhelyi feltételeket biztosító gyepterületen összesen 50 rákosi viperát engedtek szabadon a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen. Az egyik területen magvetéssel gyeprekonstrukciót végzett a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, hogy növényfajokban gazdagabb, szerkezetileg változatosabb, összességében a rákosi vipera számára kedvezőbb élőhely alakuljon ki.

Előre letelepített, a viperák számára már ismerős mesterséges búvóhelyekbe tették a viperákat a szakemberek
Fotós: Kiss Mónika

Ahhoz, hogy a frissen elengedett viperák minél könnyebben alkalmazkodjanak az új környezethet, a megszokott szabadtéri terráriumaikban búvóhelyet biztosító, kerámiából készült mesterséges telelőüregekből élőhelyenként ötöt előre letelepítettek a szakemberek. Ezekbe az üregekbe helyeztek el a legalább 3-4 éves ivarérett egyedeket, akik között vemhes nőstény példányok is voltak. A mesterséges üregek fölé gyepszint magasságú védőhálókat is kifeszítettek, melyek távol tartják a ragadozókat az üreg bejáratának környékéről. 

Ezt a védelmet próbálták időszakosan a teljes területre is kiterjeszteni, ezért az első hónapban az önkéntesek reggeltől estig a területen tartózkodtak és puszta jelenlétükkel távol tartották a kígyókra veszélyt jelentő ragadozókat.

A nemzeti park munkatársai a szabadon engedést követően folyamatosan figyelemmel kísérik a viperék sorsát. A rendszeresen zajló terepi bejárások és felmérések során gyűjtött adatok segítségével a későbbiekben képet kapnak a kígyók túlélési arányáról és szaporodási sikeréről.

Az elmúlt közel 20 évben összesen 723 rákosi vipera került 10 természetes élőhelyre a Duna-Ipoly, a Fertő-Hanság és a Kiskunsági Nemzeti Park területén.

Rekordszaporulat volt idén

A Kunpeszér mellett található Rákosivipera-védelmi Központban az április közepén megfigyelt párzások után, átlagosan 113 napos vemhességet követően, augusztus első három hetében 40 nőstény összesen 542 utódot (257 hím és 285 nőstény) hozott a világra. További érdekességek a rekordszaporulatról a nemzeti park honlapján olvashatók.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában