Rendezvény

2022.11.13. 11:25

Városuk hírnevét öregbítették a kunszentmiklósi pedagógusok és tanítványaik – galériával

A száz évvel ezelőtt született Varga Domokos Kossuth-díjas író, újságíró emlékére tartottak irodalmi estet a napokban a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata szervezésében a Pesti Vigadóban. A rendezvényen közreműködött Benke László költő, író, Lux Ádám Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, valamint a kunszentmiklósi Varga Domokos Általános Iskola pedagógusai és diákjai.

Gulyás Sándor

A képen (balról-jobbra): Rusznyák Edit, Pócs Márton, Palkó Csenge.

Fotó: Borsi Toma

– Varga Domokos életműve a magyar kultúrában igen jelentős, történelmi tárgyú könyvei különösen azok. Szépirodalmi műveiben saját családjának, gyermekei nevelődésének szerteágazó története jelenik meg, szociográfiáiban a tágabb magyar valóság, esszéiben a magyar kultúra. Életrajzi könyvet jegyez Herman Ottóról. Több munkájában mutatta be a finn–magyar kapcsolatok múltját, valamint a magyar történelem századait „Magyarország virágzása és romlása” és „Emlékezzünk eleinkről” címmel. Külön kötetben mutatta be egykori szülőföldjét, a Kiskunságot. Varga Domokos művei az elmúlt harminc év alatt hatvanezer példányban jelentek meg a Hét Krajcár Kiadó gondozásában. Személyében nem egyszerűen csak egy nagy írót adtak a kunszentmiklósiak Magyarországnak, hanem olyan fontos írót, akinek szellemére, magatartására, erkölcsi tisztaságára, szülői példájára a régóta bajban levő, de szabadon élni, hinni, felemelkedni akaró nemzetünk igen, igen rászorult – ismertette Varga Domokos munkásságát, életművének jelentőségét Benke László költő, a Hét Krajcár Kiadó ügyvezetője.

A képen (balról-jobbra): Rusznyák Edit, Pócs Márton, Palkó Csenge, Nédó Kálmán, Tabajdi Levente.
Fotós: Borsi Toma

Lux Ádám Jászai Mari-díjas színművész Varga Domokos: Családok és jövendők, A két Gergő, A vén vadász és a kisegér című műveiből olvasott fel részleteket. Az esten a különleges képességekkel megáldott író, újságíró, erdőmérnök és pedagógus szülővárosát, Kunszentmiklóst, illetve a róla elnevezett iskolát két pedagógus, Rusznyák Edit, Pócs Márton és tanítványaik Tabajdi Levente, Nédó Kálmán, Palkó Csenge képviselték.

Iskolájuk névadója születésének századik évfordulójáról októberben emlékeztek meg a Varga Domokos Általános Iskola, valamint a Varga Domokos Általános Művelődési Központ tanárai, növendékei, dolgozói. 

A szellemes versekkel, dalokkal, kobozzenével kísért műsorra ekkor figyeltek fel a Kossuth-díjas író, újságíró gyermekei, valamint Benke László költő, és hívták meg a csoportot a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata szervezésében megrendezésre kerülő irodalmi estre.

– Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy mi képviselhettük városunkat az iskolánk névadójának tiszteletére rendezett ünnepségen. Műsorunk összeállításában arra törekedtünk, hogy megmutassuk, Varga Domokos milyen sokszínű személyiség volt, és mennyire közel állt szülőföldjéhez, az itt élő emberekhez. Ékes bizonyítéka ennek, hogy külön kötetben mutatta be egykori szülőföldjét, a Kiskunságot. Az irodalmi esten Varga Domokos verseiből válogattunk, melyeket Pócs Márton kollégámmal együtt zenésítettünk meg, műsorunkat kunsági népdalokkal fűszereztük. Különlegességnek számított a forradalom megtorlásának időszakát felelevenítő Krónikás ének 1958-ból című vers, aminek megzenésítéséhez egy dunántúli és egy moldvai népdal dallamát használtam fel – mondta el a baon.hu érdeklődésére Rusznyák Edit.

Az estet Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas prózaíró, költő, műfordító és Wiegmann Alfréd, a Magyar Versmondók Egyesületének vezetőségi tagja szerkesztette és rendezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában