Kalocsa

2022.11.17. 19:55

Korábban kérnek üzleti tervet az önkormányzati cégektől

Korábban kérnek üzleti tervet az önkormányzati cégektől. A köztulajdonú vállalatoknak az egész 2023-as évre vonatkozó kiadási és bevételi oldalt, valamint a szervezeti felépítést is vázolni kell.

Gábor János

Illusztráció

Fotó: Rawpixel.com

 Ez két gazdasági társaságot érint: a kulturális és könyvtári, valamint rendezvényekkel kapcsolatos és marketingfeladatokkal megbízott Kalocsai Innovációs és Közművelődési Nonprofit Kft-t, illetve az ingatlankezelésért, köztisztaságért, könyvelésért és például parkgondozásért felelős Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft-t. Számukra egyébként a rendes gyakorlat része, hogy üzleti tervet készítenek, de ennek határideje általában a folyó év tavaszán szokott aktuálissá válni. Most a kiélezett gazdasági helyzet miatt jóval előbb, még ebben az évben bekérik tőlük a dokumentációt.

Dr. Filvig Géza polgármester a képviselő-testületnek elmondta: az üzleti terveket a 2023-as költségvetés felelős megtervezése miatt, a szervezeti felépítést pedig a jobb átláthatóság jegyében kérik be a vállalatoktól. Az igényt azzal magyarázza az előterjesztés, hogy a magas energiárak okozta anyagi nehézségek nemcsak az önkormányzatot, hanem annak intézményeit, cégeit is érintik, így indokolt jó előre feltérképezni a 2023-as mozgásteret.

A gazdasági év kapcsán azt is tudni szeretné az önkormányzat, hogy a társaságok milyen pénzügyi, humán, illetve nem anyagi forrásokkal rendelkeznek, és például terveznek-e a működésükben olyan intézkedéseket végrehajtani, amelyek érintik az önkormányzat érdekeit. Példaként itt az esetleges költségcsökkentéseket, illetve a nagyobb költséghatékonyságot hozták fel. A vállalatoknak november 30-ig be kell nyújtaniuk a kért dokumentumokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában