Állománygyűlés

2022.05.09. 07:00

Több tucat kitüntetést adtak át a tűzoltóknak Kalocsán

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kalocsán tartotta Szent Flórián-napi kihelyezett állománygyűlését a napokban.

Gábor János

A kitüntetettek egy csoportja Fotó: Gábor János

A tűzoltók védőszentjének ünnepe alkalmából dr. Bábel Balázs érsek a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban celebrált misét, majd az egyenruhások zenekari felvezetésével átvonultak az Érsekkert szabadtéri színpadához, ahol átadták a díjakat. 

A legkiemelkedőbb teljesítmények elismeréseként több mint 30 Szent Flórián-emlékérmet, serleget és más kitüntetést adtak át. 

Az ünnepségen dr. Farka­sinszki Lóránt tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató, Font Sándor országgyűlési képviselő, valamint Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke is tiszteletét fejezte ki a szolgálatot teljesítők felé. A megye minden tájáról érkezett tiszteket vendéglátóként Simon Zoltán kalocsai alpolgármester köszöntötte. Beszédében felidézte: a helyi hivatásos tűzoltóság a gróf Széchenyi Ödön kezdeményezésére életre hívott állami szervezettel gyakorlatilag egy időben, 150 évvel ezelőtt jött létre. 

Az 1872-es alapítás idején már nagy szükség volt a kapitányságra, hiszen az egyre sűrűbben lakott településen meredeken emelkedett a tűzvészek száma, miközben – jócskán a mai gátrendszer megépítése előtt – a dunai árvizek is rendszeres pusztításokkal jártak. Simon Zoltán megjegyezte: a katasztrófavédelem hőseinek megjelenésével végre biztonságban érezhette magát a lakosság, és a tűzoltók azóta is megbecsült tagjai a helyi közösségnek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában