Galériával

2022.05.19. 16:46

Ismét nagy létszámú megemlékezést tartottak a katonai szervezetek Kalocsán

Az elmúlt két évben csak szűk körű megemlékezésekre nyílt lehetőség a magyar honvédelem napja (május 21.) és a magyar hősök napja (május 29.) alkalmából, viszont idén már vendégek és katonazenészek meghívására is sor kerülhetett. A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre csütörtökön kerített sort az ünnepségekre, a Batthyány-szoborcsoportnál, a Szentháromság téri Hősök emlékműnél és a Csillás Parkban, a Kalocsa-Katonaváros emlékműnél.

Gábor János

Katonai megemlékezés Kalocsán, a Magyar Honvédség és a Hősök Napja alkalmából. Fotó: Gábor János

– A kapcsolataink a járvány alatt is megmaradtak, így nem okozott gondot az ünnepség megszervezése. A többi szokásos program, így a haditechnikai bemutató, a videó lövészet és a toborzás viszont elmaradt, hiszen a honvédség nem tudott hozzá technikai személyzetet biztosítani; persze érthető okokból – célzott az orosz-ukrán háborúra, illetve az emiatt elfoglaltabb katonákra dr. Kovács György főszervező. A nyugállományú ezredes a vendéglátó hagyományőrzők nevében elmondta: a megemlékezést az 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara és az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis díszőrsége segítette.

Kérdésünkre elárulta: a jövőben is a fent írt helyszíneken fogják tartani a rendezvényeiket, mivel az évek óta tervezett katonai múzeum – amit a valamikori Foktői úti laktanya egyik épületében akartak berendezni – már biztosan nem valósul meg, hiszen az ingatlanokat a Paks II.-höz kapcsolódó munkásszálló-beruházás során fogják hasznosítani. Jelezte ugyanakkor, hogy keresik az új helyszínt, közben pedig szerveznek egy nagyszabású bajtársi találkozót is, amit szeptember 30-án, a Kalocsai Légvédelmi Ezred megalakulásának 60. évfordulóján tartanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában