Borverseny

2022.04.08. 12:57

Idén is megválasztották Kiskőrös legjobb borait

Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg Kiskőrösön a városi borversenyt. Ennek a jelentőségét az adja, hogy az ország legnagyobb létszámú hegyközsége a kiskőrösi. Az itt készült borok közül egyre több nyer a nemzetközi versenyeken.

Barta Zsolt

105 mintával neveztek a termelők a versenyre Fotó: Barta Zsolt

A megméretést a város vezetése, a hegyközség és a helyi borlovagrend támogatta. A város vezetője Domonyi László köszöntötte, mint rendezőként a borverseny résztvevőit. Hangsúlyozta, a versenyt azért szervezik meg évtizedek óta, hogy olyan kritikával illessék a borokat, amelyek segítségével a készítők később fejlődni tudnak majd.

 

A település környékén, 2200 hektáron terem a szőlő. Ez nagyobb, mint jó néhány ismert hazai borvidék. Kiskőrösön 105 mintával neveztek a termelők. Ezek közül 62 fehér, 21 rozé, 1 siller, míg 21 vörösbor volt. A város borát is ezen a versenyen választják ki. Erre a címre 5 termelő 21 fehér bort, 6 rozét és 9 vörösbort nevezett. 

Béleczky Mihály, a Gondűző Borlovagrend nagymestere meg is jegyezte, igen jók lehetnek a fehér nedűk, ha ilyen sok mintát ajánlottak a termelők a Város Borának. 

Három csoportban zsűrizték a borászok a mintákat. Erre azért volt szükség, mivel 30-40 minta minősítése után a zsűri érzékelése tompul. A csúcszsűri pedig az innét bekerült borokat értékelte a nap folyamán. 

Domonyi László polgármester köszöntötte a résztvevőket Fotó: Barta Zsolt

A jelöletlen palackokból a Petőfi Sándor Gimnázium és Szakgimnázium borász diákjai öntötték a zsűri tagok poharaiba az értékelésre váró mintákat.  A verseny után Béleczki Mihály elmondta, hogy az idén a Vass Borház Generosa bora lett Kiskőrös fehérbora, Néró bora pedig a vörösbora. A Szentpéteri Borház Néró Rozéja lett a város rozébora. A vörösborok még kissé nyersek voltak, de a fehérek és a rozék kiváló minőséget mutattak. A tavalyi évjárat ugyanis kiváló volt.

A Petőfi Sándor Gimnázium és Szakgimnázium borász diákjai öntötték poharakba a bormintákat Fotó: Barta Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában