Kecskemét

2022.04.21. 17:20

Hegesztőrobottal gazdagodott a Neumann János Egyetem

Ünnepélyes keretek között adták át csütörtökön a kecskeméti Neumann János Egyetem, GAMF Műszaki és Informatikai Kar Innovatív Járművek és Anyagok Tanszékére telepített hegesztőrobot-munkaállomást. Ez alkalommal került aláírásra a Flexman Robotics Kft. és az egyetem közötti együttműködési megállapodás is.

Gulyás Sándor

A hegesztő robot kutatási célokra is alkalmazható lesz Fotó: Gulyás Sándor

A kecskeméti Neumann János Egyetem folyamatosan törekszik arra, hogy képzésük gyakorlatias képzés legyen. Hallgatóik ne csak elméletben, hanem a gyakorlatban is elsajátítsák a tudást.

– Eddig is az ország egyik legjobban felszeret laboratóriuma volt a kecskeméti. A most kialakított hegesztőrobot cellával, ami kutatási célokra is alkalmazható lesz, a képzést magasabb szintre emelhetjük. 

Mostanáig csak hagyományos kézi hegesztőink voltak, az új eszköznek köszönhetően a tanítványaink programokat tudnak írni, és ezeket kipróbálhatják a robottal. 

Ez idáig más laboratóriumban tanulhatták meg hallgatóink a hegesztőrobotok működését, itt viszont már komplex módon sajátíthatják el mindezt az új berendezés segítségével – fogalmazott dr. Weltsch Zoltán tudományos rektorhelyettes, a Műszaki és Informatikai Kar Innovatív Járművek és Anyagok Tanszékének vezetője.

Köszönhetően az évek óta tartó együttműködésnek, a hegesztőrobot-munkaállomást teljesen ingyenesen kapta meg az egyetem a Flexman Robotics Kft.-től.

– Fontosnak tartottuk, hogy az oktatásban elhelyezzünk egy korszerű ipari robotot, hogy a hallgatók ne csak számítógépes szimulációs rendszerekben tudjanak megismerkedni a modern technikákkal, hanem a gyakorlatban is. A robottechnikák oktatásában több évtizedes tapasztaltunk van, így hatékonyan tudunk segíteni abban, hogy a jövő szakemberei viszonylag rövid idő alatt elsajátíthassák a robotprogramozás alapjait. Az együttműködési megállapodás, egy szakmai együttműködést jelent. Lényege, hogy nem csak a technikával segítjük az oktatási intézményt, hanem szakmai támogatást is biztosítunk. 

A szakmai támogatás részben különböző konzultációs lehetőségeket ad, ami az új hegesztési eljárások, technológiai kísérletek területén is megmutatkozik. 

Ezen túlmenően hozzájárulunk a robot folyamatos üzemeltetéséhez, illetve elvégezzük az eszköz karbantartását is – emelte ki dr. Farkas Attila, a Flexman Robotics Kft. ügyvezetője.

A diákok viszonylag rövid idő alatt elsajátíthatják a robotprogramozás alapjait Fotó: Gulyás Sándor

Az együttműködési megállapodás aláírást megelőzően szakmai előadások hangzottak el, egyebek mellett a Flexman Robotics Kft. a hazai robotoktatásban betöltött szerepvállalásáról, az ívhegesztő robotcella oktatásra, kutatásra való alkalmazhatóságáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában