Galériával

2022.03.15. 11:36

Papp Róbert kapta a Kalocsa Város Díszpolgára címet

Termékeny író-költő, zenész és hangszeroktató pedagógus kapta a város legnagyobb kitüntetését.

Gábor János

Papp Róbert közel négy évtizede tanít az Eperföldi Általános Iskolában Fotó: Gábor János

A kétévente adományozható díszpolgári címet az a Papp Róbert vehette át, aki tavaly többéves kutatómunka után adta ki a Kalocsa könnyűzenei élete című lexikont. Ezt, illetve több évtizedes költő-zenész-pedagógus munkáját ismerte el az önkormányzat, a március 15-i megemlékezés előtt tartott ünnepi képviselő-testületi ülésen, a Városháza dísztermében.

Az arany pecsétgyűrűt, kitűzőt, nemzeti színű szalagot és díszoklevelet többtucatnyi tisztelője előtt vette át, miután néhány diákja a versét szavalva köszöntötte.

Papp Róbert több mint 35 éve tanít az Eperföldi Általános Iskolában, nős, négy gyermek édesapja, és 57 évesen már két unokája is van. Növendékei főleg zenei képzései miatt szeretik: egy ideje a gitár és a dob mellett már ukulelén is oktat. Több mint 200 verset zenésített meg, míg a Country Road zenekarban játszva - itthon és külföldön - kb. 400 koncerten ragadott hangszert.

A hírportálunknak adott exkluzív interjúban megerősítette: költőként körülbelül 3.500 szerzeménynél jár, és a közösségi médiában tavaly levezényelt projektje (gyerekek által bedobott egy-egy szóból írt egyénileg címzett verseket) körülbelül 440 költeményt eredményezett. Ezeket hamarosan kötetben is megjelenteti, jubileumi, sorban tizedik kiadványaként. A kötetek mellett online ugyancsak publikál: gyermekversei 1,2 milliós olvasottságnál járnak honlapján, a cerkafirka.atw.hu-n.


 

— Sok olyan ember él a városban, aki legalább ennyire megérdemelné ezt a címet, ezért megelőlegezett bizalomnak érzem és azt gondolom, hogy továbbra is meg kell dolgoznom érte — mondta mosolyogva. Hozzátette: bár a kitüntetés miatt kapott kisebb kritikákat - amiben a pályafutását általa is nagyra tartott helyiekkel vetették össze -, egyetértett felvetésünkkel arról, hogy a szakmai munkán felül a közösségért is dolgozni kell, és ezt művészként sikerült megugrania. Örül annak, hogy mind a költeményei, mind pedig az együtteseinek (Country Road, Tábortűz Zenekar) munkái messze átlépik a város, sőt, gyakran az ország határát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában