Változás

2022.02.07. 06:50

Mégsem kell kivágni a kecskeméti színház melletti fákat

A színházépület két oldalán, a föld alatt tervezett több ezer négyzetméteres bővítést teljesen el kell hagyni, így nem kell kivágni az értékes fákat – ezt kérte januárban a kecskeméti önkormányzat a tervezőtől.

Hraskó István

A fák kivágása ellen a múlt héten egy tiltakozó, figyelemfelkeltő akciót szerveztek Fotó: Bús Csaba

Nemrég derült ki, hogy a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház felújítása során kivágnák a teátrum melletti idős, nagy lombú fákat, és helyükre barokk stílusú parkot építenének, hogy a fák ne takarják el a műemlék épületet. Az elképzelésekre a Kecskeméti Városszépítő Egyesület figyelt fel a településrendezési terv módosítását ismertető, december 22-én közzétett adatlapon. Ezt az egyesület a megadott 15 napos határidőn belül véleményezte, hangsúlyozva: a tervezés során meg kellett volna vizsgálni annak lehetőségét, hogy az adminisztratív funkciók ne legyenek bezsúfolva a színház körül kialakított alagsorba, hanem a Katona József tér valamelyik szomszédos, az igények szerint átalakítható épületében kapjanak helyet. A fák kivágása ellen keddre egy tiltakozó-figyelemfelkeltő akciót szervezett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, erről portálunk is beszámolt.

Pénteken Öveges László városi főépítész közölte portálunkkal: nem lesznek kivágva a fák.

– A színház rekonstrukciójával kapcsolatosan már tavaly, a vázlattervek bemutatásakor láttuk, hogy a bővítés mértéke építészeti szempontból túlzó, elnyomná a védett műemléket, és sok értékes fa kivágását vonná maga után. Egy ilyen típusú fejlesztést nem tartottunk támogathatónak, ezért több hónapos egyeztetést követően idén januárban az önkormányzat mint megrendelő – a színházzal egyeztetve – kezdeményezte a színház rekonstrukciós és bővítési tervét készítő Arker Stúdió felé, hogy a korábban megismert vázlatterveket az engedélyezési tervek készítése során módosítani kell.

A módosítás lényege, hogy a színházépület két oldalán, a föld alatt tervezett több ezer négyzetméteres bővítést el kell hagyni. Teljesen.

Így nem szorítja be a bővítés a védett színházépületünket és nem kell kivágni az értékes fákat – mondta el Öveges László. A főépítész hozzátette: a tervezett öltözőket, irodákat, varrodákat – azaz valamennyi funkciót – részben takarékosabb térhasználattal, részben más, az önkormányzat által biztosított épületbe kell elhelyezni.

A közgyűlésen a rendezési terv módosításáról is üléseznek

– A város közgyűlése a jövő héten ülésezik. A napirendek között szerepel a bővítéshez szükséges rendezési terv módosítás. A módosításhoz a partneri egyeztetésen érkezett –a tervezett épülettel kapcsolatos – kritikákra adott önkormányzati válaszban, illetve módosításban fogják látni a képviselők és az érdeklődő polgárok a változásokat hivatalos formában – közölte Öveges László.

Király József, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke – az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület elnöke – örömének adott hangot a fordulat kapcsán, és kíváncsiak a módosított tervekre.

– Egyesületünk mindig is partner volt, hogy elmondja véleményét a városban megvalósítani tervezett projektekkel, zöldfelületi változtatásokkal kapcsolatban. Így volt ez a Rákóczi út revitalizációjánál, a Kodály Intézet új, tervezés alatt álló épületénél, illetve a színház felújításának két verziójánál is – hangsúlyozta Király József. 

Még tavaly májusban fórumot szerveztek, amelyen dr. Mezős Tamás egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki Egyetem Műemléki Tanszékének korábbi vezetője tartott előadást, egyértelműen rámutatva, hogy manapság a színházak, operaházak felújításánál arra törekednek, hogy a színjátszás maradjon meg a műemléki épületben, az egyéb járulékos funkciók, melyeknek pedig már nincs hely, más helyszínre költöznek. Az egyesület is erre az álláspontra helyezkedett a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházzal kapcsolatban, már csak a fák megmentése miatt is. Ezekkel kapcsolatban egyébként is az a véleménye Király Józsefnek: ha rendesen gondozva vannak, visszametszik őket, akkor érvényesülni fog a színház épülete.

– Remélem, hogy csak a pandémia miatt nem történt meg a szükséges társadalmi párbeszéd. Ezt törvény is előírja, de Kecskeméten a lakosságnak régebben is megvolt a lehetősége, hogy beleszóljon a város arculatát meghatározó épületek kialakításába, elég megemlíteni, hogy anno a városháza terveit is kifüggesztették. A párbeszédnek ezentúl is meg kell lennie, és most meglátszott, hogy hiányt szenvedett, hiszen rajtunk kívül több civil egyesület felemelte hangját a fák miatt – nyilatkozta Király József.

– Örömmel értesültünk a józan ész diadaláról, amiért visszavonják az átgondolatlan, felelőtlen környezetrombolást. Érthetetlen számunkra, hogy a város vezetése, akiknek a lakosság igényeit kellene képviselnie, előzetes egyeztetés nélkül dönt ilyen kérdésekben. A pusztítás ellen tiltakozott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mellett a Városi Civil Kerekasztal, a 10 millió Fa – Kecskemét Egyesület, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület, a Kecskeméti Szatyor Közösség Egyesület, és a jó érzésű civilek is, akiknek gyermekei iskola után a parkban másznak fára, etetik a kirakott etetőkben a madarakat. Annak fényében még inkább érthetetlen volt a tervezet, hogy Kecskemét, a volt termőföldjeire telepített üzemeknek köszönhetően, stabilan a tíz leginkább szennyezett levegőjű város táborába tartozik. Örülnénk, ha a város lakosságát bevonnák az ilyen tervek megvitatásába, illetve a civil szakértő csoportok véleménye is helyet kapna. Szerintünk ilyen a Domus-parkoló helyére tervezett parkolóház, ami szintén nem az élhető, környezettudatos városkép kategóriába tartozik. Nehéz értelmezni a városvezetés azon törekvéseit, hogy minél több betonfelület legyen a belvárosban, ahol árnyék helyett most is párakapuk alatt kell hűsölni – nyilatkozta Kordik Szabolcs, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt országgyűlési képviselőjelöltje.

Örül a színházi direktor

– Mint a parkok és a zöldövezetek kedvelője kifejezetten örülök, hogy olyan megállapodás született, amelynek során nem kell az épület melletti fákat kivágni – fogalmazott Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója. – Nekem, mint az intézmény felelős vezetőjének az a feladatom, hogy a színház működésére vonatkozóan adjak megfelelő iránymutatást. Ettől függetlenül boldog vagyok, hogy a külső megújulás is úgy zajlik majd, hogy megőrzik a körülöttünk lévő fák sokaságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában