Tiszaalpár / Galériával

2022.01.22. 06:30

Továbbra sincs egyetértés a Holt-Tisza üzemeltetéséről

Továbbra sincs béke a Tiszaalpári Holt-Tisza további üzemeltetésének ügyében. Az újabb testületi ülésen a személyeskedésig fajuló vitában a képviselők leszavazták a polgármestert.

Szentirmay Tamás

Az újabb testületi ülésen a személyeskedésig fajuló vitában a képviselők leszavazták a polgármestert. Fotó: Szentirmay Tamás

Az elmúlt két hónapban több megbeszélésen, bizottsági és testületi ülésen is tárgyalt a tulajdonosi közösség, valamint az önkormányzat arról, hogy ki kezelje január 1-től a Holt-Tisza vizét. A korábbi üzemeltető, a BÁCSHOSZ szerződése ugyanis 2021. december 31-gyel lejárt.

Csütörtökön újabb testületi ülésen tárgyaltak az ügyről, amelyen ezúttal ugyan nem jelentek meg a horgászok, de az Alpári Tisza Horgász Egyesület vezetősége igen. Utoljára január 4-én tárgyaltak az ügyről, de akkor dr. Vancsura István polgármester kivonult a teremből, így a napirend folytatását dr. Csernus Tibor alpolgármester vette át. Az új ülésre a polgármester egy megállapodás-tervezettel érkezett, és azt kérte a képviselőktől, hogy próbáljanak valamilyen megoldásra jutni, hogy működni tudjon a dolog.

Vancsura István ezúttal is az önkormányzati, a nemzeti vagyon, valamint a halgazdálkodási törvényre hivatkozott. Ez kimondja, hogy vagy a tulajdonosi közösség – amelyben 63 százalékkal a tiszaalpári önkormányzat, 37 százalékkal pedig a magyar állam vesz részt – működteti, vagy pedig pályázatot kell kiírni a működtetésre. Véleménye szerint a tulajdonosi közösség tudná működtetni a holtágat. Hozzátette még, hogy a horgászegyesület nem rendelkezik azokkal az anyagi, technikai és személyi feltételekkel, amivel ezt a feladatot el tudná látni. A későbbiek folyamán azonban visszatérhetnek a témára, ha a tulajdonosi közösség működtetésével kapcsolatban gondok jelentkeznének.

Kacziba Sándor képviselő arra kért választ Vancsura Istvántól, hogy kivel akarja működtetni a víz hasznosítását? A polgármester erre egy kérdéssel válaszolt: akarja-e működtetni a tulajdonosi közösség, vagy sem? Ha nem akarja, akkor nincs más lehetőség, mint pályázatot kell kiírni rá – mondta.

Bartók István képviselő szerint Vancsura István szándékosan hátráltatja az ügy lezárását. Ebből személyeskedésig fajuló vita alakult ki a két fél között. A polgármester azt hangoztatta, hogy törvénytelenségbe nem fog belemenni.

Dr. Csernus Tibor alpolgármester is azt kérdezte, hogy milyen apparátussal akarja Vancsura István a feladatot ellátni, mert a tulajdonosi közösségnek nincs erre embere. Szerinte a horgászegyesültre kellene bízni a víz hasznosítását, mert náluk okoz legkevésbé gondot a szakemberek előteremtése. Mint elhangzott, a horgászjegyeket azért nem lehet még árulni, mert nincs meg az üzemeltető neve, és az a dátum, amitől lehet horgászni.

Barta Lajos, a horgászegyesület elnöke elmondta, hogy biztosítani tudják a halőrzést. Öt olyan személy van, aki megfelelő papírokkal rendelkezik. Ők addig, míg az egyesületnek nincs meg a hivatásos halőrállománya, biztosítanák a halőrzést, de csak az egyesületnek. Senki másnak nem ajánlják fel a segítségüket. Hozzátette még, hogy amióta a tárgyalások folynak, lehet, hogy 150 horgászt is elvesztettek, ami nagy veszteség, és több évbe is telhet, mire sikerült őket visszahozni a holtágra. Mint mondta, nem lehet már csúszni egyetlen napot sem, mert nem lesz horgász, pedig ők hozzák a pénzt. Ők pedig akkor jönnek, ha biztonságosan, jó, kulturált körülmények között tudnak halat fogni.

Kiss Lajos, a pénzügyi bizottsági tagja szerint, amit a képviselő-testület dönt, azt el kell fogadni. A törvényességért pedig a jegyző felel. Ennek mentén kell elindulni, és kompromisszumos megoldást kell hozni, mert az ügy már nem nyújtható tovább.

Madla János, a horgászegyesület titkára elmondta, hogy ők a horgászokat képviselik. Sajnos az elmúlt időszakban a huza-vona miatt a horgászok egy része átment a Szikrai Holt-Tiszára, ez pedig veszteség az egyesületnek, de a tulajdonosi közösségnek is. Mint mondta, ők nyitottak voltak eddig is mindenre.

A napirend tárgyalásának a végén Vancsura István bejelentette, hogy nem támogatja azt a megállapodás-tervezetet, miszerint nem a tulajdonosi közösség üzemelteti az elkövetkezendő időszakban a Tiszaalpári Holt-Tiszát. A képviselők viszont egyöntetűen emellett tették le a voksukat. Született egy másik döntés is, miszerint a képviselők 2022. június 30-ig megvonták a polgármester jogát arra vonatkozóan, hogy a tulajdonosi közösség munkájában részt vegyen. Vancsura István mind a két szavazást törvénytelennek minősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában