bányai júlia gimnázium

2021.11.24. 07:00

Világbajnoki ezüstérmet szereztek a robotversenyen a kecskeméti diákok

Újabb nemzetközi sikert könyvelhettek el a kecskeméti bányais diákok. A World Robot Olympiad világversenyen második helyezést értek el. A magyarországi WRO versenyek történetében eddig ez a legjobb magyar eredmény.

Sebestyén Hajnalka

World Robot Olympiad a világ legnagyobb 11-19. éves diákoknak szervezett robotversenye

Fotó: Beküldött fotó

A jó hírt Kiss Róbert, okleveles matematika-kémia-informatika szakos középiskolai mestertanár osztotta meg hírportálunkkal. A napokban megrendezett World Robot Olympiad világverseny nemzetközi döntőjében a Bányai Júlia Gimnázium csapata a világbajnoki 2. helyet szerezte meg, megelőzve többek között amerikai, orosz és japán csapatokat.

A World Robot Olympiad a világ legnagyobb 11-19. éves diákoknak szervezett robotversenye. A szervezetnek mintegy 85 tagországa van. Az idei online döntőre 69 országból érkeztek a bajnokcsapatok.

A részvétel jogát a bányais csapat nyár elején az országos verseny megnyerésével vívta ki. Az idei évben a versenyt online bonyolították le. Az Open Junior kategóriában ez nem sok különbséget jelentett a személyes részvételre épülő versenyhez képest.

A World Robot Olympiad verseny Open kategóriájában a csapatoknak egy kutatási projektet kell kidolgozniuk, amely egy működő és robotokra épülő modellt is tartalmaz. A zsűri előzetes felkészüléséhez a projektről egy angol nyelvű tanulmányt és egy angol nyelvű 2 perces videót is készíteni kell.

A döntőn élőben kellett bemutatni a modell működését. A nemzetközi zsűri kamerákon keresztül online kísérte figyelemmel a bemutatót, majd azt követően mintegy 20 percen keresztül kérdezett a csapattól, zömmel szakmai kérdéseket. Az interjút rögzítették, így minden zsűritag visszanézhette az értékeléshez.

Az interjú alatt a csapat semmiféle külső segítséget nem kaphatott, a kérdésekre önállóan, angolul kellett válaszolnia.

A mintegy fél éves kemény felkészülésnek köszönhetően az elért 2. helyezés a WRO magyarországi történetében az eddigi legjobb teljesítmény. 2017-ben egy egyetemistákból álló csapat szintén 2. helyezést ért el. A csapat tagjai: Tóth Hanga Katalin (8. évfolyam), Kakuszi Bence (9. évfolyam), Forgó Olivér (9. évfolyam). Felkészítette a diákokat: angol nyelvből Ambrus-Huszárik Tamara, szakmailag Kiss Róbert coach.

World Robot Olympiad a világ legnagyobb 11-19. éves diákoknak szervezett robotversenye
Fotó: Beküldött fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában