környezettudatosság

2021.10.20. 20:06

Nejlonzacskómentes piacozásra ösztönzik a majsaiakat

A környezettudatos vásárlásra szeretnék ösztönözni a pénteki piacra kilátogatókat.

Tapodi Kálmán

Forrás: shutterstock.com

Nejlonzacskómentes napot tartanak október 22-én a majsai piacon. Az akció szervezőinek célja, hogy felhívják a figyelmet a környezettudatos vásárlás fontosságára.

– Már régen megfogalmazódott az ötlet, de a járványhelyzet miatt csak most tudjuk megvalósítani a nejlonzacskómentes napot. Szeretnénk bemutatni azokat a lehetőségeket, amikkel a nejlonból készült zacskók, szatyrok helyettesíthetőek, így például a hálós textilzsákokra, vászon szatyrokra, vesszőből font kosarakra. Vannak akik már jó példával élnek és papírdobozzal érkeznek vásárolni – mondta el Zádoriné Tápai Eszter, az akciót szervező GreenChalks – Majsai Ökoblog alapítója.

Mint megtudtuk: az akcióba az óvodás korosztálytól kezdve az idősebbekig, mindenkit szeretnének bevonni. A résztvevőket arra kérik, hogy amit a piacon vásárolnak – ami lehet, akár egy alma is – annak kifizetésekor udvariasan mondják azt az eladónak: „Köszönöm, nem kérek nejlonzacskót!”

A felmérések szerint egy-egy nejlonzacskót átlagosan 25 percig használunk és a kidobott zacskó még több száz évig szennyezheti környezetünket.

Az akció szervezői erre is figyelmeztetnek és szeretnék, ha csökkenne a szemét mennyisége és az ember környezetre gyakorolt negatív hatása. A pénteki piacon helyi készítők környezetbarát termékei is megvásárolható lesznek. A reggel 8-10 óra között zajló akció résztvevői környezettudatos ajándékot is kapnak a szervezőktől.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában