kecskemét / galériával

2021.10.09. 11:28

A Termostar fűtőműve is megnyílt a látogatók előtt az Erőművek éjszakáján

Két csoport is bejárhatta péntek este, az Erőművek éjszakáján Kecskemét legnagyobb energiatermelő cége, a Termostar Kft. Akadémia körúti telephelyét.

Hraskó István

Kecskemét lakosságának közel egyharmada él távhős lakásban. A távhővel fűtött iskolákban, munkahelyeken, hivatalokban és üzletekben pedig szinte minden Kecskeméten élő ember részesül a Termostar Kft. szolgáltatásából.

Hogyan termelik meg azt az ipari mennyiségű hőenergiát, amely elegendő a távhőellátásban érintett lakások mintegy 2 millió légköbméterének fűtésére?

– erre a kérdésre is választ kaptak azok az érdeklődők, aki jelentkezést követően bekerültek a két csoport egyikébe, és péntek este végigjárhatták a társaság 48 MW teljesítményű széchenyivárosi fűtőművét.

Fotó: Hraskó István

A jelenlévők működés közben láthatták a hatalmas gázkazánokat és gázmotorokat, valamint a technológiai berendezéseket, továbbá betekintést nyerhettek a távhő- és villamosenergia termelés és távhőszolgáltatás folyamataiba és a társaság környezetvédelmi tevékenységébe. Megtudhatták például, hogy

a Termostar a hőenergia mellett villamosenergiát is termel. Mégpedig annyit, amennyi Kecskemét lakossági áramigényének egyharmadát képes fedezni.

Emellett hallhattak a Zöld Távhő Fejlesztési Projektről, amelynek célja a megújuló energia bevonása a távhőszolgáltatásba.

Az eseményen résztvevőket Pék Gáspár főmérnök, Váradi Zoltán villamosenergetikai üzemvezető és Faragó Gyula gépészeti és fűtőművi üzemvezető kísérte végig a telephelyen, és mutatták be közérthetően az energiatermelés technológiai hátterét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában