galériával

2021.07.20. 11:30

Mindenki megtapasztalhatta az együttlét örömét a bugaci falunapon

Tizenkilenc bográcsban rotyogtak a pörköltek a szombati bugaci falunapon. A huszonkettedik alkalommal megrendezett eseményen azonban nemcsak finom ételek, hanem gazdag programok is várták az érdeklődőket.

Vajda Piroska

Családias hangulatban telt a huszonkettedik bugaci falunap szombaton. Ezt a családias hangulatot, az együttlét örömét tartja a falunap legfontosabb értékének Szőke András humorista, a főzőverseny zsűrijének elnöke. A bírálatban Szabó László polgármester és Ficsór István volt a segítsége.

A baon.hu érdeklődésére az elnök elmondta, gazdag kínálat várta a zsűri tagjait, közel harmincféle ételt kóstoltak meg. A bográcsokban különféle pörköltek és halászlé is rotyogott, de volt, aki sült halat vagy velőt készített.

Szőke András kiemelte, hogy nagyon finom házi savanyúságokat kóstolhattak, és a köretekre is a gazdag, hagyományos ízvilág volt jellemző. A galuska mellett megjelent a tarhonya és a kapros tökfőzelék is. De a bátrabbak gombát és medvehagymát is használtak – részletezte az elnök. Azt is elmondta, hogy a főételek mellett házi süteményekkel is nevezhettek a versenyre, melyek elbírálása szintén nagy feladat volt, hiszen széles volt a kínálat. Ezért a zsűri úgy döntött, hogy a dobogós helyezettek mellett külön oklevelekkel köszönik meg a versenyzők aktivitását, ötleteit.

Ugyanakkor Szőke András arra is felhívta a figyelmet, hogy egy ilyen eseményen nem a verseny a legfontosabb, hanem az együttlét öröme, a többgenerációs jelenlét. Hiszen egy-egy csapatnál az idősebb nemzedék mellett a kisgyerekek, a serdülők is kivették a részüket a főzésből. Ez azért is fontos, mert a fiatalok így tudják megtanulni az amúgy nem könnyű szabad tűzön főzés technikáját.

– Fontosnak tartom, hogy ezeket a hagyományokat továbbadjuk. Egy ilyen esemény során a fiatalok megtapasztalhatják, hogy mindenki a legnagyobb alázattal készült a versenyre. Megtapasztalhatják a családias hangulatot – én ezt tartom a legfontosabbnak – vélekedett a zsűri elnöke.

Munkában a zsűri: Ficsór István, Szabó László és Szőke András
Fotó: Vajda Piroska

– A mai virtuális világunkban egyre kevesebb a valós, megélt élmény. Egyre kevesebb olyan helyzetet látok, főként a nagyvárosi életben, amikor valójában találkozunk. Olvashatunk mindenről – így a főzésről is – tanácsokat az interneten, de ha nincs mellettünk a nagymama, a szomszéd, ha nem látjuk azt, hogyan kell elkészíteni például egy klasszikus pásztorételt, akkor nem kapjuk meg a megfelelő tudást. Ugyanakkor azt látom, a mai világban nincs igény arra, hogy ezek az erős közösségek, ezek a vidéki bástyák jelen legyenek. Pedig a falvak olyan fontos fáklyái az országnak, amelyeket mindenképp meg kell őrizni – hangsúlyozta Szőke András.

A falunap vendégei nemcsak a versenyen készült ételeket kóstolhatták meg, hanem a községi konyha szakácsai által főzött pásztorételeket, keménylebbencset és keménytarhonyát, valamint a helyi nagycsaládosok egyesülete által sütött több mint ezer palacsintát is. Ezenkívül biciklishow, táncbemutató, strandfociverseny, Pál Dénes koncertje és udvarbál várta még a vendégeket. A rendezvényt a Bugaci Tanyaszínház nagy sikerű szabadtéri előadása koronázta meg. A társulat idén a Páros élet című parasztkomédiát mutatta be a vasútállomás mellett felállított színpadon.

A főzőverseny díjazottjai

Első helyen végzett a Bugaci Pásztorkonyha csapata, második lett a Bugaci Polgárőrök csapata, harmadik pedig az Abonyi Imre Fogathajtó Egyesület. Mindhárom csapat kakaspörköltet készített. Különdíjat kapott Kiss Sándor birka­pörköltje és Hegedűs László halászleve, illetve sült hagymás velője. Édes sütemények kategóriában első lett Tóth Katalin, második Bíbokné Káldi Éva, harmadik pedig Szabó Mária. Sós sütemények kategóriában első helyezést ért el Dora Péter nevezésével Beszéné Erika, második Országh Győzőné, harmadik pedig Harcsa-Pintér Józsefné.

Ezek is érdekelhetik