galériával

2021.06.06. 12:30

Pincenyitással indult a nyár Császártöltésen

Tíz nyitott pince várta a Császártölésre látogató karanténban kitikkadt borbarátokat a Főkáptalansori és a Bajtárs utcai pincesoron szombaton, a Nyárindító pincetúrán. Az eseményt a település önkormányzata és a Császártöltési Pincesorokért Egyesület szervezte.

Horváth Péter

Fotó:

Császártöltés a Hajós-Baja Borvidék emelkedő csillaga, adottságai miatt nagy hagyománya van a különböző fajtájú fehérborok készítésének. Régebben a sárfehért és az irsai olivért készítették nagyobb mennyiségben, ma már jó nevet szerzett a cserszegi fűszeres, a tramini és a generosa is, sőt kiváló rozék és vörösborok is kikerülnek a töltési pincékből, számos éremmel büszkélkedhetnek a helyi borászok.

Takácsné Stalter Judit, Császártöltés polgármestere elmondta, hogy az esemény a borok fontos népszerűsítő alkalmát jelenti. – Ma már jó híre van a töltési boroknak, sokan érkeznek az ilyen alkalmainra szerte a megyéből. A 70-es években a helyi termelők főként a mennyiséget tartották szem előtt a borkészítésben, majd az Aranyháromszög tablettásai sem az alföldi borok hírnevét öregbítették. Ezt a szemléletet kellett megváltoztatni, és elhinni, hogy az Alföldön is lehet jó bort készíteni. A mai termelők, köztük a fiatal generáció pedig bebizonyította ezt – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a töltésiek főként a fehér szőlőben találták meg az irányukat, olyannyira, hogy nagyon jó helyezéseket érnek el a helyi bortermelők.

– Ezek az események is mutatják, hogy jó irányba halad a település. Néhány éve még szinte semmi élet nem mutatkozott a piceutcákban. Az elmúlt években a Császártöltési Pincesorokért Egyesület az önkormányzattal összefogva különböző ösztönzéseken és jól megszervezett programokon keresztül életet lehelt a pincékbe: az elmúlt időszakban sokat megvettek és felújítottak a tulajdonosok, néhány pedig vendégházként is fogadja a borkedvelőket. Ennek köszönhetően a pincék ára is felment, régebben 2-300 ezer forintért hozzá lehetett jutni egy töltési pincéhez, ma ennek két-háromszorosát, de előfordul, hogy tízszeresét is elkérik pincéért – mondta Takácsné Stalter Judit, hangsúlyozva, hogy ma már nem lehet úgy végigmenni a pincesorokon, hogy ne látnánk életet.

A nyárindító gasztroeseményen a Pincelakat Borház és Szálloda, Angeli Sándor, Wessenhoffer István, Szemerey István, Kurucz István, Mendler Zoltán, Berger Gábor, Gatter István és Lei József állította ki borát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában