Magyar Falu Program

2021.05.08. 06:55

Felújították a fából készült játszóteret is Garán

Az elmúlt időszak legfontosabb fejlesztéseit tekintette meg Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője Faa Béla polgármesterrel és Putterer Antal alpolgármesterrel közösen.

Márton Anna

A bejárás a falu szélén található játszótéren zárult, ahol közel négymillió forintból felújították a régi eszközöket, és újakat is telepítettek

Forrás: Munkatársunktól

Elsőként az óvodai beruházást vették szemügyre, mely 6,5 millió forint Magyar Falu Program-támogatásból valósulhatott meg. A művelődési ház energetikai korszerűsítése a Vidékfejlesztési Program keretében jöhetett létre, melyre közel 50 millió forint támogatást kaptak, melyhez közel 5,6 millió forint önerő társult.

Az óvodában a lábazat vizesedett és egy méter magasságban leverték a vakolatot, helyette „lélegző” vakolattal javították ki a falak minőségét.

Ez átereszti a párát és nem kell félni attól, hogy a fal elkezd vizesedni és lepörög a festék. Akadálymentesítették a csoportszobák ajtóit, valamint a teljes belső festést is elvégeztük.

Elsőként az óvodai beruházást vették szemügyre, mely 6,5 millió forint Magyar Falu Program támogatásból valósulhatott meg.
Fotó: Márton Anna

– A művelődési ház kívülről egy 15 centiméteres kőzetgyapot szigetelést kapott, a fűtési rendszert korszerűsítettük, amire már nagyon ráfért, és most geotermikus fűtésre váltottunk. Ennek az az előnye, hogy télen fűt, nyáron hűt, a meleget mérsékelni tudjuk – mondta el hírportálunknak Faa Béla polgármester.

A fejlesztések bejárása a falu szélén található játszótéren zárult, ahol közel négymillió forintból felújították a régi eszközöket, és újakat is telepítettek. Kerékpártárolót és ivókutat is kihelyeztek.

– Munka mindig marad, olyan nem lesz, hogy azt tudjuk mondani, nincs miben előrelépni, de azt gondolom, hogy az elmúlt egy évben is nagyon sokat fejlődött Gara is. Azért is nagy dolog ez, mert mégiscsak koronavírus-járvány van, vigyáznunk kellett egymásra, az élet több területen megállt, de mégis olyan fejlesztések történtek, amelyek szükségesek voltak: óvodában, művelődési házban, a temetőben, sőt, játszóteret is tudtunk Garán építeni. És ami friss hír, hogy elkezdődhet a Vaskút és Gara közötti kerékpárút építése is. Azt gondolom, hogy fontos az, hogy a vidéki településeken is olyan területeken tudjunk előrelépni, amit a helyiek, az önkormányzat szeretnének. Ezek mind olyan pályázatok, amiket az önkormányzat a falu közösségével megbeszélt és egyetértettek. Azt remélem, hogy az elkövetkező időszakban is így fogunk tudni eljárni. Az a célunk, hogy jobb legyen vidéken is élni. Ezek a fejlesztések összesen 83 millió forintba kerültek, de ugye a kerékpárút maga az 600 millió forint fölötti fejlesztés. Tavaly a Magyar Falu Programban nyert a település egy útfejlesztésre is támogatást, tehát nagyon sok minden történik Garán is – hangsúlyozta Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője a bejárást követően.

A bejárás a falu szélén található játszótéren zárult, ahol közel négymillió forintból felújították a régi eszközöket, és újakat is telepítettek
Fotó: Munkatársunktól

 

Padokat helyeztek el a sétány mellett

A művelődési ház udvarán sétányt alakítottak ki közel hatmillió forint VP LEADER-támogatásból, melyhez egymillió forint önerőt tett az önkormányzat. Ennek keretében valósult meg a térkövezés, illetve padok telepítése a sétány mellé. A temetőben felújították a kerítést és urnafalat is kialakítottak, előbbit a VP LEADER program támogatásából, utóbbit a Magyar Falu Program keretében, összesen mintegy tízmillió forint költségből. A régi kerítést elbontották és új, modern kerítést építettek, időtálló előregyártott és esztétikus elemekből.

A művelődési házat is megnézték.
Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában