megállapodás

2021.05.17. 06:55

Felmérést készítenek a digitális igényekről Kalocsán

A város megállapodást kötött a Digitális Jólét Nonprofit Kft.-vel. Hamarosan úgynevezett településszondával mérik fel az itt élő lakosság digitális fejlesztési igényeit.

Gábor János

Balról: dr. Filvig Géza, Zsikó Zoltán és Balla Attila a sajtótájékoztatón

Fotó: Gábor János

Együttműködési megállapodást írt alá az okosváros program elindítása érdekében az önkormányzat tulajdonában lévő Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. (KIK) és a Digitális Jólét Nonprofit Kft. (DJN), jelentették be a cégek a polgármester társaságában, csütörtökön. A Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár kamaratermében tartott sajtótájékoztatón elhangzott: bár sok olyan ötlet van, ami hasznos lehet, elsősorban a lakosságtól érkező elképzelések mentén szeretnének az okosváros felé vezető útra lépni.

– A 21. században nagyon fontos, hogy a digitális világ felé is érdeklődést mutassunk és kihasználjuk annak lehetőségeit. Az önkormányzathoz tartozó Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. megállapodást kötött a Digitális Jólét Nonprofit Kft.-vel, ami szintén ezt az elhivatottságot mutatja

– fogalmazott az együttműködési megállapodásról szóló dokumentum aláírása kapcsán a polgármester.

Dr. Filvig Géza emlékeztetett: a kormányzati törekvéssel összhangban kapcsolódik a város a Digitális Jólét Programhoz, aminek célja hazánk versenyképességének megőrzése a digitális világban. Hozzáfűzte: bár Kalocsán mindig hangsúlyos a történelmi múlt, arra is törekedni kell, hogy „modern és jól élhető” hellyé váljon, ezért a programtól olyan, máshol már bevált „smart city” fejlesztéseket remél, mint az okospiactér, a légszennyezés mérése, néhány településrendezési megoldás, vagy éppen az idősek számára fenntartott jelzőrendszer.

Balla Attila, a DJN vállalkozásfejlesztési ügyvezető-helyettese a sajtótájékoztatón elárulta: „Kalocsa az elsők között jelentkezett” náluk azzal a kérdéssel, hogy az okosváros-fejlesztések szempontjából várhatóan milyen lehetőségek fognak nyílni a következő, 2021–27-es uniós költségvetési ciklusban. Mint mondta, a maguk részéről mindent meg fognak tenni azért, hogy „előremutató, jövőbelátó városképi és városüzemeltetési fejlesztéseket” tudjanak Kalo­csán is integrálni. Legelőször azzal lesznek elfoglalva, hogy a városban és annak külterületein megvizsgálják a fejlesztési lehetőségeket, abból a szempontból, hogy hogyan tudnák az itt élők „épített és természetes környezetét” digitális megoldásokkal felemelni.

Megemlítette, hogy okos­megoldásokkal segítenék majd a felújítás elé néző városi uszoda működését, de ennél jóval hamarabb, már júniusban el szeretnének indulni az ún. „településszonda” nevű termékükkel, amelynek segítségével beépíthetik a fejlesztések tervezésébe a lakosság elképzeléseit. Ennek elsődleges célja tehát annak megismerése, hogy milyen fenntartható digitális megújulásokat vár el az itt élő közösség.

Balról: dr. Filvig Géza, Zsikó Zoltán és Balla Attila a sajtótájékoztatón

Fotó: Gábor János

Számíthatnak a központra

Elsősorban a Kalocsán élő emberek életét és mindennapjait, valamint a város infrastrukturális lehetőségeit kell jobbá tennünk. Nagyon fontos ez az együttműködés az innovációk érdekében – húzta alá a megállapodást szintén aláíró Zsikó Zoltán, a KIK igazgatója. – A kalocsaiak számíthatnak az Innovációs Központra, és bízom abban, hogy ennek a munkának az eredményeit hamarosan érzékelni is fogják – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában