klímavédelem

2021.04.16. 14:00

Tavakba terelik a csapadékot a bátyaiak

Bátya a Klímabarát Települések Szövetségéhez igazolt: ebben a szervezetben olyan falvak, városok, kerületek egyesítik erőiket, amelyek önállóan is cselekedni akarnak a természetes környezet védelmében.

Gábor János

Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár (balra) és Fekete Csaba a projekt átadóján

Forrás: Munkatársunktól

A település eleve élen jár az országban egyelőre ritka LIFE-projekt megvalósításával, de további hosszú távú célokat is megfogalmaztak.

– Lehetőséget láttunk abban, hogy csatlakozzunk a Klímabarát Települések Szövetségéhez. Ez a 2009-ben alakult szervezet a Kárpát-medence településeit fogja össze, így földrajzi, gazdasági, kulturális és demográfiai szempontból nagyon sokszínű közösség. Vannak köztük pár száz fős falvak, megyei jogú váro­sok, fővárosi kerületek is, és összeköti őket a klímavédelem iránti felelősségvállalás – magyarázta Fekete Csaba bátyai polgármester.

– Elvek mentén szerveződünk: egymást segítve, egymásnak jó példát mutatva, lokálisan vesszük ki a részünket az éghajlatváltozás elleni harcból, és vállaljuk, hogy küzdünk a globális hatásainak visszaszorításáért

– fűzte hozzá.

A községvezető hangsúlyozta: a szervezetben mindenki a saját lehetőségeihez és eszközeihez mérten járul hozzá a közös erőfeszítésekhez. A csatlakozással náluk is a prioritási lista élére került az energiafogyasztást csökkentő beruházások kivitelezése, a megújuló energiaforrások telepítése, illetve az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentése. Ezek közül talán az utóbbi jelenti a legnagyobb kihívást, hiszen a lakosság szokásrendszerén kell változtatni, de Fekete szerint már az is nagy előrelépés, ha lerövidítik az élelmiszer-kereskedelem ellátási láncait – például úgy, hogy a nagyszámú helyi termelőtől vásárolnak, a község piacán.

Bátya elkötelezett a vízgazdálkodási szemléletváltás iránt is: tavaly végrehajtott LIFE-projektjükre építve korszerűsítették a csatornarendszert, így most már az új mesterséges tavukba terelhetik a csapadékvizet.

A polgármester elmondta: a következő években azt is vállalni kell, hogy megóvják a természetes környezetüket és növelik a közigazgatási területük zöldterületeit, valamint korszerűsítik a hulladékgazdálkodást. Ezek a törekvések náluk nem újak, emlékeztetett, hiszen a község már a legutóbbi önkormányzati választás idején megfogalmazta Fenntarthatósági és Klímavédelmi Akciótervét, ami elvárás is, ha környezetvédelmi beruházásokat célzó pályázatokon szeretnének indulni. Ebben a dokumentációban 2030-ig ütemeztek be különböző klímavédelmi projekteket.

Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár (balra) és Fekete Csaba a projekt átadóján
Fotó: Munkatársunktól

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában