gyász

2021.04.10. 12:16

Elhunyt Látó Richárd, a kecskeméti színház karmestere

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház közösségi oldalán adta hírül, hogy elhunyt társulatuk karmestere, korábbi zenei vezetője, Látó Richárd.

baon.hu

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Látó Richárd 1974. május 21-én született Szabadszálláson, a zenéhez való viszonya pedig kiskorától kezdve megmutatkozott. Zenei tanulmányait Kunszentmiklóson kezdte el, majd a „Szófia utcai” jazz zenei stúdióban tanult a jazz-zongoristák legjobbjaitól. Tanult Sein Ferencnél, majd Ifjabb Rátonyi Róbertnél, később pedig a Bartók Béla Konzervatóriumban sajátította el a zeneszerzést csínját-bínját Fekete Győr Istvántól.

1996 márciusában került Kecskemétre, ahol örök szerelem jött létre ő és a színház között. Kezdetben korrepetitorként számos zenés darabban vett részt, élete első nagy élménye a Jézus Krisztus Szupersztár volt. 23 évesen zongorázott a zenekarban, ami meghatározta a pályafutását. Ezt követően számos színpadi produkcióban vett részt, majd 1999 augusztusában kinevezték a színház zenei vezetőjének. Számos neves művésszel dolgozott együtt, első saját dirigálása a kecskeméti teátrumban pedig a 2000. február 25-én bemutatott Olivér című musicalben volt.

Sokat tanult a színházi- és zenés szakma, illetve általa nagyra tartott mesterétől, Fekete Maritól, és együtt dolgozott számos neves rendezővel is. A Kassai Thalia Színházban több darabban dolgozott zenei vezetőként, 2006 óta pedig a ceglédi Patkós Irma Művészeti Iskolában tanított zenés mesterséget. Élete legnagyobb élményének a 2010-es zene világnapján általa levezényelt Nyomorultak című musicalt tartotta.

Zeneszerzőként több NKA-s pályázaton nyert, 2017-ben pedig az Esztrád Színház musical-író versenyéről is győztesként távozott. Számos darabhoz, külföldi színházaknak is írt kísérőzenét, 2014-ben pedig megkapta a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést. Munkásságát elismerték emellett Patkós Irma-díjjal és Pro Cultura-díjjal, de kétszer nyerte el az Évad embere-címet is.

Látó Richárd halálát információink szerint koronavírus-fertőzés okozta. Ezt április 12-én a kecskeméti színház is megerősítette sajtóközleményében. Tájékoztattak továbbá, hogy Látó Richárd a koronavírus-fertőzés szövődményeivel hetekig folytatott harcot a kórházban, ennek ellenére családja és a teljes társulat biztos volt benne, hogy felgyógyul.

A kecskeméti teátrum karmestere, vezénylő korrepetitora 46 éves volt. A művészt a színház saját halottjának tekinti.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában