belvízelvezetés

2021.03.05. 17:41

Újra víztározót csinálnak a foktői mocsaras területen

Jövő őszig felszámolják a Foktő belterületre eső mocsarakat.

Gábor János

A község Bátyával konzorciumban vesz részt a vízmegtartó projekteket támogató LIFE-programban, aminek keretében jövő őszig felszámolják belterületre eső mocsarukat, jelentette be a polgármester. Bakai Károly emlékeztetett: a volt TSZ-major mellett lévő 2,5 hektáros láp egykor nyílt vizű csapadékvíz-tározó volt, és a helyi 50-es korosztály jórészt még ott tanult meg úszni.

– A hatósági engedélyek 2022. október 31-ig érvényesek erre a beruházásra. Ha a LIFE-projekt megkapja az uniós támogatást, akkor számíthatunk belőle egy jelentősebb összegre. Amint ez megvan, el tudjuk végezni a kotrást és a tározó helyreállítását – árulta el Bakai, úgy kalkulálva, hogy 2021 őszén, vagy legkésőbb 2022 tavaszán kezdik a kivitelezést. A program jól jöhet a községnek, hiszen a fent írt Bátyához hasonlóan ők is össze tudnák kapcsolni a vízmegtartó projektet a csapadékvíz-elvezetés fejlesztésével.

– Önerőből már hónapok óta folytatunk méréseket a belvízelvezető árkok helyreállítása miatt. Ez komoly célunk, és május–júniusra el is készülhet a tervezése, aztán beütemezzük a rendszer felújítását – nyilatkozta a polgármester, aki hozzátette: – Az árkok és átereszek sok helyen eltömődtek, így amint lesz rá kiírás a TOP-os pályázatok között, márpedig várhatóan lesz, akkor indulni fogunk rajta, de ehhez előbb az kell, hogy legyen egy komplett kiviteli tervünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában