közbeszerzés

2021.03.17. 14:00

Májusra kiderül, melyik cég folytatja a kecskeméti campus építését

A bírálati szempontok között 70 százalékban meghatározó a legalacsonyabb ár a kecskeméti egyetemi campus második ütemének közbeszerzési eljárásán.

Hraskó István

Forrás: KEDO Zrt.

Mint azt megírtuk, januárban jelentették be, hogy másfél év szünet után folytatódik a kecskeméti egyetemi campus építése az adminisztrációs épülettel, a kollégiummal és az Izsáki út fölötti gyalogos híddal. Az, hogy mennyibe fog mindez kerülni, még üzleti titok.

A Kecskeméti Duális Oktatás (KEDO) Zrt. szerdán közölte, hogy közzétették a campus-beruházás második ütemének uniós nyílt közbeszerzési eljárására vonatkozó felhívását.

A KEDO hazai és határon túli piaci szereplők ajánlatát is várja a törvényben meghatározott 45 napon belül. A bírálati szempontok között 70 százalékban meghatározó a legalacsonyabb ár, valamint kiemelt szempont a tervezett határidő előtti készre jelentés. Az ajánlatadás során jelentős számú és műszaki felkészültségű szakember kapacitásának igazolása is szükséges.

A második ütemben megépítenek egy összesen 5300 négyzetméter hasznos alapterületű, kétszintes adminisztrációs épületet, amely az Izsáki úttal párhuzamosan, az oktatási épület szomszédságában kap majd helyet.

1500 négyzetméteren irodákat is kialakítanak, ahol az egyetem központi egységei kapnak majd helyet és itt lesz az alapítvány székhelye is. A két részből álló kollégiumi épületegyüttes már igazi egyetemvárosi funkciókat fog szolgálni. Közel 600 férőhelyes lesz a kollégium, a hallgatók 292 kétszer két ágyas közös fürdőszobás és kétágyas önálló fürdőszobás szobákban lesznek elhelyezve. Az itteni melegkonyhás étteremben egyszerre 600 főt tudnak kiszolgálni. A kollégium szomszédságban lévő közösségi tér nemcsak az egyetemistáknak, hanem a város lakóinak is lehetőséget teremt találkozásokra, beszélgetésekre, esetenként itt akár koncerteket is szerveznek majd.

A sokat emlegetett gyalogos közlekedő híd is megvalósul: a GAMF második emeletéből csatlakozik majd egy emelt felső közlekedő folyosóba, ami „átível” a tervek szerint valamikor négysávossá bővülő út felett (és így csökkentheti a dugókat). A sétány a másik oldalon az oktatási és adminisztrációs épületeket összekötő szakaszig fut a levegőben.

A KEDO hangsúlyozza: a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelve a most felépítendő épületek gépészeti egységei földhőszondás hűtési és fűtési rendszerekkel lesznek ellátva. Ez a geotermikus rendszer a talajvíz hőjét hasznosítja hőszivattyú segítségével. A hatékonyság és az alacsony költségek mellett a fő előny ennél a megoldásnál, hogy rendkívül környezetbarát, hiszen működése közben nincs károsanyag kibocsátás. Az energetikai tervezések során a megújuló energia hasznosítása is kiemelt figyelmet kapott, ennek jegyében a kollégiumi épületek tetőszintjét napelemek fogják borítani.

Az új kollégium elkészülte után lehetőség nyílik a homokbányai kollégium átalakítására, az egyetem pedig a volt szovjet laktanya területén lévő ingatlanjainak fejlesztésével csatlakozhat a homokbányai Zöld Város koncepcióhoz. A KEDO Zrt. közölte, már elkezdte a harmadik beruházási ütem tervezését is, melyben városfejlesztési és piaci szempontokat is figyelembe vesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában