emlékérem

2021.03.14. 11:25

A hadisírok felújításáért kapott elismerést a solti református lelkész

Váradi Péter, a Solti Református Egyházközség lelkésze a napokban kapta meg azt az oklevelet és jubileumi emlékérmet, amellyel az első világháborúban hősi halált halt solti katonák hadisírjainak és emlékhelyének felújítása érdekében végzett kimagasló tevékenységét ismerték el. Az elismerést a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, dr. Kovács Vilmos ezredes írta alá.

Lencsés P. Anna

Váradi Péter lelkész sokat tett annak érdekében, hogy a sírok megújuljanak

Fotó: Lencsés P. Anna

Váradi Péter református lelkész kifejtette: – A hősök emlékezetét tisztünk őrizni, ezért vállalta fel egyházközségünk a százéves évforduló közeledtével a sírok és a templomkertben található emlékmű megújítását. A református egyház temetőjében 22 első világháborús síremlék található. Ebből hét katonáról családi sírköveken van emlékezet, 15 pedig önálló sírkő. Ezek között vannak emlékezősírok is, ahol nincs eltemetve senki, ők valahol távoli földben nyugszanak. Az emlékhelyeket a családok állították hős fiaiknak, a háború után, a solti temetőben. Egyházközségünk a sírkövek felújítására 2,1 millió forint értékben nyert pályázatot a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumtól – tette hozzá a lelkész.

Az önálló síremlékek egységesen hatvan centiméter magas, „csapott” betonkockák. Rajtuk vésett felirat: A HAZÁÉRT, a név és a halálozás időpontja. Mivel felújításuk nem volt lehetséges, ezért műkőből új sírkövet készítettek, amelyeken márványtáblába vésték bele a korábbi feliratokat. Mivel eredetileg a síremlékek rendelkeztek egy-egy stilizált fejfával is, ezeket is pótolták, és úgy, ahogy régen is volt, a sírkövek mögé állították. Ezzel egy időben egy másik pályázatból a templomkertben található hősi emlékművet is felújították.

– Elismerést váltott ki a solti lakosság körében is, hogy az elhanyagolt, már nem gondozott sírokat és az emlékművet felújítottuk. Úgy látjuk, ezzel elértük azt, hogy a város lakosságát is sikerült bevonnunk az emlékhelyek gondozásába. Gyakran látható rajtuk virág, mécses, amelyekkel az itt élők kifejezik tiszteletüket a hősök iránt, akik életüket áldozták a hazáért

– összegezte Váradi Péter solti református lelkész.

Váradi Péter lelkész sokat tett annak érdekében, hogy a sírok megújuljanak
Fotó: Lencsés P. Anna

Pótolt nevek

A református egyházközség jóvoltából a templom melletti első világháborús hősi emlékművet, a bal kezében az országcímert, a jobb kezében az országzászlót tartó katona szobrát és a talapzaton elhelyezett írástáblákat is renoválták, közel kétmillió forintos pályázati összegből. Az utóbbiakra felkerült még két, addig hiányzó név is. Az emlékszobrot 1924. augusztus 19-én avatták fel, és a közelmúltban történt felújítás után szinte az eredetivel megegyező állapotba került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában