önkéntesség

2021.02.14. 14:39

A kecskeméti fiatalok körében is népszerűek a külföldi programok

Kecskeméten jól működnek a nemzetközi ifjúsági önkéntes és csereprogramok, elsősorban pályázati támogatásokkal. Jelenleg egy-egy kecskeméti fiatal tartózkodik Angliában, illetve Németországban, és öt külföldi lány önkénteskedik a hírös városban. A szakmai kooperatív munkát Kósa András Csaba, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ munkatársa fogja össze.

Sebestyén Hajnalka

Kósa András Csaba jól megérteti magát a fiatalokkal

Forrás: Petőfi Népe

A Hírös Agórán belül a Helpi Ifjúsági Fejlesztő Műhely közel három évtizede foglalkozik nemzetközi csereprogramokkal, külföldi önkéntes lehetőségekkel. A cél kettős: egyrészt a városban élő fiataloknak segítenek abban, hogy idegen országokban szerezzenek tapasztalatot, másrészt külföldről érkező fiataloknak teremtik meg ugyanezt a lehetőséget Kecskeméten.

A nemzetközi ifjúságsegítő munkát 23 éve koordinálja Kósa András Csaba, aki 1998-ban lett a HELPI Ifjúsági Iroda főállású munkatársa. A kezdetektől kereste a lehetőségeket, hogy minél jobban megismerje a nemzetközi ifjúságpolitikai modelleket, és bekapcsolódjon a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat nemzetközi tevékenységeibe. Az elsők között volt, akik a hazai Eurodesk-szolgáltatást kiépítették, mely hálózat a mai napig segíti a fiatalok tanulmányi, ösztöndíj- és önkéntes tevékenységeinek szervezését az Európai Unióban.

A feladatellátás érdekében szakmailag folyamatosan képzi magát. A 2000-es évektől vesz részt a Fiatalok Lendületben Program, valamint az utódjaként működő Erasmus+ program szakértői csoportjában.

– A fiatalok számára többféle, rövid és hosszú távú lehetőséget ajánlunk. A 2021–27-ig tartó Erasmus+ program ifjúsági mobilitási lehetőségek keretében hét-tíz napos ifjúsági kulturális csereprogramra jelentkezhetnek a magyar fiatalok, melyet különböző országokban tölthetnek el. Az önkéntes programjaink között pedig van rövid távú, 14–59 napos, valamint hosszú távú, maximum egyéves időtartamú külföldi önkéntes program. Ez utóbbiak az Európai Szolidaritási Testület jóvoltából valósulhatnak meg, és ennek keretében vannak most nálunk is önkéntesek. Ugyanis nemcsak abban segítünk kecskeméti és környékbeli 13–30 év közötti fiataloknak, hogy külföldre menjenek élettapasztalatot gyűjteni, hanem mi magunk is fogadunk más országokból résztvevőket – részletezte Kósa András Csaba.

A külföldi önkéntesek költségeit a Hírös Agóra pályázati támogatásból finanszírozza meg. Ugyanígy a kecskeméti fiatalok kiadásait a külföldi önkéntességük alatt az ottani fogadó szervezet állja. Ebbe az alábbi költségek tartoznak bele: nemzetközi utazás, szállás saját szobákban, étkezés és zsebpénz.

Kósa András Csaba jól megérteti magát a fiatalokkal
Fotó: Petőfi Népe

Jelenleg öt lány önkén­teskedik Kecskeméten egy évig. Csehországból érkezett Vendula Pokorná, Törökországból Kübra Pisil, Franciaországból Pauline Gault, Oroszországból Anna Pestrikova és Spanyolországból Lara Barani Ramos. A közös nyelvük az angol. Az itt töltött egy év alatt bekapcsolódnak a Hírös Agóra szakmai feladataiba, valamint saját ötleteket valósítanak meg az ifjúsági munka területén.

A Hírös Agórához tartozó közösségi terekben – normál élethelyzetben – pezsgő élet folyik. Most a személyes jelenlét nem engedélyezett a klubokban, de a munkatársak figyelemmel kísérik a fiatalok mindennapjait. Ebben is segítenek a külföldi önkéntesek különböző platformokon.

– A Covid–19 első hulláma kevésbé viselte meg a fiatalokat. Most, a második hullámban már érzékeljük, hogy rezignáltak, elkeseredettek, apátiában vannak, közönyösek, kevésbé koncentrálnak. Muszáj, hogy tartsuk bennük a lelket, a motivációt a tanulás iránt, illetve ne engedjük, hogy teljesen eluralkodjon rajtuk a szomorúság, a félelem. A külföldi önkéntesek programjai segítenek megmozgatni őket és érdeklődést kelteni bennük – hangsúlyozta Kósa András Csaba, aki mindig örömmel segít a fiataloknak eligazodni a lehetőségek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában