esélyegyenlőség

2021.01.18. 10:59

Országos kampányban szerepel a kalocsai alkotópáros kisfilmje

Segíteni nektek – a munka világáról másképp címmel készített érzékenyítő riportfilmet Csupor Zsolt Jánosné és Kvalla Gábor azokból az interjúkból, amelyek során fogyatékkal élő dolgozókat kérdeztek.

Gábor János

Csupor Zsolt Jánosné és Kvalla Gábor

Forrás: Petőfi Népe

Az alkotópáros az Esélyt a Teljes Életre Közhasznú Egyesület megbízásából dolgozott, maga az alkotás pedig az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) azon médiakampányában szerepel, amit fennállásuk negyvenedik évfordulója alkalmából indítottak. A húszperces film kedden meg is jelent a szervezet közösségi és más online felületein.

– A riportalanyok nagy része középiskolás, készségfejlesztő iskolában tanulnak és a szakmai gyakorlatukról beszélnek, az ÉNO (Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona Kalocsa) fiataljai közül pedig vannak olyanok, akik külső, vagy pedig védett munkahelyen dolgoznak bizonyos időtartamra – mondta el a baon.hu kérdésére Csupor Zsolt Jánosné, a fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű diákokat oktató Nebuló EGYMI igazgatója.

A filmnek egy frissen megjelent jogszabály adott aktualitást: 2021-től már más finanszírozási lehetőségek vonatkoznak a megváltozott munkaképességűek jövedelmére. Ettől az évtől kezdve jövedelemkorlát nélkül dolgozhatnak, és nem fogják elveszíteni az állásukat akkor sem, ha a minimálbér bizonyos százalékát meghaladja a jövedelmük. A fentebb írt Esélyt a Teljes Életre Közhasznú Egyesület az elhelyezkedésben is segít nekik – a szervezetet Kalocsán, a Pataji út 7. szám alatt, vagy a 78/461-667-es számon érdemes keresni.

– Tisztában vannak azzal, hogy nehezen jutnak feladathoz és munkalehetőséghez, de aztán ott van bennük, hogy meg kell fogni és meg kell mutatni, hogy kiérdemelték, illetve hasznos, amit csinálnak – jellemezte a fogyatékkel élő dolgozók hozzáállását. A mozgóképgyártó szakember hangsúlyozta: ez a film nagyon sokféle felhasználásra alkalmas, akár nagy foglalkoztatóknak, munkaügyi központban dolgozóknak vagy gyógypedagógiát tanuló diákoknak is érdemes lenne levetíteni, érzékenyítő előadások keretében – mondta Kvalla Gábor.

Csupor Zsolt Jánosné és Kvalla Gábor
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában