segítség

2021.01.13. 14:00

Egyre több az irányított véradás a bácsalmási kistérségben

Szerdán Tataházán váradónapot tartottak. Korábban Katymáron várták a véradókat. A segíteni vágyók csütörtökön Madarason, január 19-én pedig Kunbaján nyújthatják a karjukat.

Juhász Jenő

Fotó: Juhász Jenő

Tímár Judit, a Magyar Vöröskereszt bácsalmási területvezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy ebben az esztendőben huszonkettő véradást terveznek a kistérségben. Öröm számukra, hogy még ebben a koronavírusos időszakban is sokan vállalják az önkéntes véradást, és ezzel elősegítik a betegek gyógyulását. Említést érdemel, hogy az utóbbi időben megnövekedett az irányított véradások száma.

Az irányított véradás azt jelenti, hogy a véradó megjelöli, kinek a javára akarja felajánlani a tőle levett vért. Ezeket az úgynevezett irányított vérkészítményeket az Országos Vérellátó Szolgálat nyilvántartja és – amennyiben a szakmai szabályok lehetővé teszik – azt a véradó által megjelölt beteg kapja meg, a beteg kezelőorvosának igénye alapján.

Néhány nappal ezelőtt Tataházán is közzétettek egy ilyen felhívást az egyik közösségi oldalon, mellyel egy, a kecskeméti kórházban fekvő betegen szerettek volna segíteni. A véradás megkezdésekor azonban kiderült, hogy már összegyűlt a szükséges vér, így most nincs szükség erre az irányított véradásra.

A tataházi véradó napon egyébként 21 donor adott vért.

Tataházán 21-en adtak vért.
Fotó: Juhász Jenő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában