keresztnevek

2021.01.26. 10:15

Ábris, Ájlin, Gudmon és Nara is megérkezett a megyébe

Címünk alapján joggal gondolhatná az olvasó, hogy a Gyűrűk Ura folytatását szpoilerezzük éppen, de az ok még ennél is prózaibb; nyilvánosságra hozták az anyakönyvezhető keresztnevek legfrissebb listáját.

Bajáki Zsanett

Forrás: Shutterstock

Fotó: Olga Gorchichko

Majdnem kétszer annyi anyakönyveztetési kérelem futott be a Nyelvtudományi Intézethez 2020-ban, mint az azt megelőző években. Az intézet munkatársai szerint ennek egyik oka, hogy a karantén miatt az emberek jobban ráértek gondolkozni. Sőt, egyesek komoly ihletet is merítettek a világjárványból, hiszen egy magyar szülőpár kislányunk számára a Pandémia keresztnevet próbálta átvinni az intézeten.

A tavalyi év során összesen 609 kérvény érkezett a Nyelvtudományi Intézethez, ebből 46 női- és 21 férfinév kapott zöld utat. Az elfogadott női nevek között szerepel a Szezen, a Ganka, az Altea, az Elefteria, a Nabila, és a Héli, míg a férfiaknál a Demir és a Berker, a Berente, a Lex, az Oszama, és még Kálvinó is befutó lett.

A Petőfi Népe hasábjain és a baon.hu-n megjelenő anyakönyvi hírek alapján megyénkben is akadnak szülők, akik örömmel választanak egzotikusan csengő keresztnevet gyermeküknek. Bács-Kiskunban idén eddig Nara, Alen, Brájen, Amina, Hannaróza, Matteó, Ábris, Ájlin és Gudmon a legizgalmasabb választás. De országos viszonylatban tovább fokozódik a helyzet, ugyanis voltak, akik a Pandémia és az Éden keresztneveket is megpróbálták anyakönyveztetni 2020-ban. Amíg ezt emésztgetjük, ne is gondoljunk bele, hogy milyen neveket ihletne egy zombiapokalipszis.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában