Kiskunfélegyháza

2020.11.02. 07:00

Versenyt rendeztek a díszpolgár tiszteletére

Emlékversenyt rendeztek a 25 éve elhunyt Fekete Pál tiszteletére a napokban. A már hagyományos versenyt a járványveszély miatt ezúttal rendhagyó módon, online formában bonyolították le.

Vajda Piroska

Juhász István tanár a diákok által készített kisfilmben idézi fel Fekete Pál életét

Forrás: Petőfi Népe

Az emlékversenyt a Platán Utcai Általános Iskola pedagógusai tizenöt éve indították el azzal a céllal, hogy méltó módon állítsanak emléket Fekete Pál magyar–történelem szakos tanárnak, szakfelügyelőnek, tankönyvszerzőnek, országgyűlési képviselőnek.

Fekete Pál Kiskunfélegyházán született 1939. augusztus 27-én, iparos családban. Kiváló tanuló volt, verseket írt, énekelt, tornászversenyek résztvevője volt. Zökkenőmentes volt az élete egészen 1956-ig, amikor harmadikos gimnazistaként részt vett a városi megmozdulásokban. A szervezkedésekben való részvételéért előzetes letartóztatásba került, majd börtönbüntetést kapott. Szabadulása után az ország egyetlen középiskolája sem fogadta, ezért magánúton fejezte be a gimnáziumot, később pedig képesítés nélkül tanított. A magyar–történelem szakos tanári diplomáját 1968-ban, levelező tagozaton szerezte meg, majd Félegyháza több iskolájában is tanított. 1970-ben családot alapított, három gyermeke született. Alapító tagja volt a Magyar Demokrata Fórumnak, részese az 1987-es lakiteleki találkozónak, 1990-től országgyűlési képviselő. Fekete Pál 1995. október 14-én, 56 évesen hunyt el. A posztumusz díszpolgári címet 2008-ban kapta meg.

A vetélkedőt minden évben az az általános iskola rendezi meg, amely az előző vetélkedő alkalmával az első helyen végzett, így a József Attila Iskola tanulói idén mint szervezők segítették a verseny lebonyolítását. Egy kisfilmet is készítettek, amelyben Juhász István tanár, Félegyháza díszpolgára idézi fel Fekete Pál diákéveit, sokoldalúságát, műveltségét és tanári pályafutását. Ebben az évben 6 általános iskola, valamint a Móra-gimnázium 7–8. évfolyamos 4 fős csapatai vettek részt a megmérettetésen. A verseny feladatai között többségében Fekete Pál életéhez, tevékenységéhez kapcsolódó kérdések szerepeltek. A versenyt a József Attila Általános Iskola Platán Utcai Tagintézménye nyerte. Megosztott második helyen végeztek a Bugaci Rigó József Általános Iskola és a Kiskunmajsai Arany János Általános Iskola csapatai.

Juhász István tanár a diákok által készített kisfilmben idézi fel
Fekete Pál életét
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában