galériával / videóval

2020.11.25. 13:02

Egyenruhát öltött Szentgyörgyi Dezső unokája Kecskeméten

Egy legendás vadászpilóta nevét viseli az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, ahová november elején vonult be a névadó pilóta unokája, Szentgyörgyi Dezső, hogy hathetes alapkiképzését teljesítse. Az unoka nagyapja és édesapja örökségét továbbvíve hasonlóan pilóta lett, több mint két évtizedet töltött a kereskedelmi repülésben, majd no­vemberben, nagyapjához hasonlóan, egyenruhát öltött és az egyik Airbus pilótája lesz. Szentgyörgyi Dezsővel az alapkiképzésén beszélgettünk.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

Vitéz Szentgyörgyi Dezső zászlós a Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb vadászpilótája volt 29 igazolt légi győzelmével. A magyar vadászrepülés legendás alakja a II. világháború alatt mintegy 220 légi bevetésen vett részt, és elterjedt róla, hogy nem fogja a golyó, mert mindből találat nélkül került ki. A pilótanagyság filmbe illő életútja során légi kvalitásai mellett számos alkalommal tanúságot tett emberi nagyságáról is: még háborús helyzetben is tartotta magát ahhoz a vezérelvhez, hogy sosem élünk vissza az erőfölénnyel – így előfordult olyan helyzet, hogy a fegyvertelenné lett ellenséges katonákat megóvta a golyózáportól.

Szentgyörgyi Dezsőt a háború után a kommunisták börtönbe zárták,

majd a polgári repülésben kamatoztathatta tapasztalatát. Legendás szerencséje 1971. augusz­tus 28-án fogyott el, amikor a Malév tragikus koppenhágai járatának pilótájaként repülőhalált szenvedett. Emlékét máig őrzi és ápolja a Magyar Honvédség, így vette fel 2000-ben a kecskeméti repülőbázis a hős pilóta nevét és lett MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis. Gyakori, hogy a tehetség és a nagyság egy családban átível a generációkon: fiából és unokájából is pilóta lett. Sőt, az unoka több mint két évtizednyi polgári repülés után úgy döntött, hogy nagyapja nyomdokaiba lépve felveszi azt az egyenruhát, amit két generációval ezelőtt levetett a család: Szentgyörgyi Dezső, az unoka, éppen hathetes katonai alapkiképzését tölti Kecskeméten, a nagyapja nevét viselő légibázison. A kiképzés elvégzése után az egyik Airbus 319-est vezeti majd.

Gáldonyi Sándor százados, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó kecskeméti irodájának megbízott vezetője elmondta, hogy a nagy ős unokája által is teljesítendő alapkiképzés több modulból áll össze: alaki képzés, általános harcászat, robbantás­foglalkozás, lövészet. Ennek jelentősége, hogy felkészítsék a katonákat az alapvető katonai feladatok végrehajtására. Jelenleg 39 fő vesz részt a november elejétől december 11-ig tartó kiképzésen. Gáldonyi százados kiemelte, hogy a koronavírus-járvány alatt is folyamatos mind a katonai toborzás, mind az alapkiképzések lefolytatása.

Szentgyörgyi Dezsővel kedden találkozhattunk az általános harcászati felkészítésen, akitől arról érdeklődtünk, hogy milyen érzés a nagyapja nevét viselő légibázison katonáskodni.

– Nagyon pozitív érzés itt lenni, és persze némi felelősség is, hiszen úgy érzem, hogy nekem még egy elöljáróm van – beszélt benyomásai­ról Szentgyörgyi Dezső, hozzátéve, hogy azért választotta a pilóta hivatást, mert ebbe született bele.

– Mondhatni, hogy a repülőtereken nőttem fel, majd a tanulmányaimat és a foglalkozásomat is ennek megfelelően választottam. A kereskedelmi repülésben 22 évet töltöttem, ennek felét külföldön. Ideje volt már hazatérni, és ez egybeesett azzal a lehetőséggel, hogy a civil repülésből is lehet csatlakozni a Szállító repülőszázadhoz – mondta Szentgyörgyi Dezső.

Nagyapja örökségéről elmondta, hogy hatalmas büszkeség a családnak, és személy szerint neki is ennek ápolása.

– Bár csak követni tudom, de igyekszem a szellemiségéhez méltóan művelni a katonai hivatást – mondta Szentgyörgyi Dezső, aki elárulta, hogy minden ellenkezése dacára valószínűleg újabb követőjük lesz a család fiatalabb tagjai közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában