Tüntetés

2020.09.09. 14:00

Tiltakoznak a félegyháziak az adótorony ellen

Nem közeledtek az álláspontok azon a hétfői lakossági fórumon, amelyet a Móra­városban épülő adótorony kapcsán hívtak össze. A környéken lakók a torony építése ellen tiltakoznak, mert féltik az egészségüket. Azt szeretnék, ha a lakóövezettől távolabb épülne meg. A szolgáltató azonban azt állítja, semmilyen káros sugárzástól nem kell tartani. 

Vajda Piroska

Sok környékbeli vett részt a hétfői fórumon, ahol a szolgáltató képviselője is beszélt a beruházásról

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

Egyeztető fórum összehívását kezdeményezték a Móravárosban élők, miután tudomást szereztek arról, hogy a lakóövezetük, illetve az országos és helyi védelem alatt álló területek közvetlen szomszédságában egy harminc méter magas adótornyot épít az egyik közismert szolgáltató, hogy javítsa a lefedettség minőségét. A környéken élők azt sérelmezik, hogy a tervezett beruházásról nem tájékoztatták őket, és hogy senki nem kérte ki a véleményüket, miközben az egészségükről van szó – hangzott el a hétfőn megtartott fórumon. A lakók attól is tartanak, hogy a harmincméteres torony megépítésével ingatlanjaik is elértéktelenednek.

Mint arról korábban beszámoltunk, a szolgáltató áprilisban kereste fel Endre Jánosnét azzal, hogy szeretnék kibérelni a közeli telkét a torony megépítésére. A kiszemelt terület ugyanis minden szempontból megfelelne a fejlesztésük megvalósításához. Endre Jánosné azonban a saját és a környékbeliek egészségéért aggódva visszautasította az ajánlatot, hiszen semmilyen tájékoztatást nem kaptak arról, hogy a torony milyen egészségkárosító hatással lehet rájuk. Mivel Endre Jánosnéval a szolgáltató nem tudott egyezségre jutni, megkeresték a szomszédos terület csongrádi tulajdonosát, aki azonban bérbe adta földjét az adótorony megépítéséhez.

A környékbeliek aláírásgyűjtéssel is tiltakoztak a torony építése ellen.

A hétfői lakossági fórumon részt vett Szabó Tivadar, a szolgáltató képviselője is, aki elmondta, hogy az országban számos hasonló tornyot építenek, a félegyházi egy mobiltelefon-átjátszó állomás lesz, amely a szolgáltatás minőségét hivatott javítani, és semmilyen káros sugárzástól nem kell tartani. Ugyanakkor azt is hozzátette: a tornyot nem tudják messzebb megépíteni, mert akkor romlik a lefedettség, ami viszont az előfizetőiknek jelent bosszúságot. Szabó Tivadar azt is hozzátette, legtöbbször emeletes házak tetejére helyezik el ezeket az adóvevőket, de a Móravárosban sehol nem fogadták be a készüléket, ezért kényszerülnek a külterületi torony megépítésére.

Sok környékbeli vett részt a hétfői fórumon, ahol a szolgáltató képviselője is beszélt a beruházásról
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

A fórumon dr. Faragó Zsolt jegyző elmondta, nem a polgármesteri hivatal, hanem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a kormányhivatal dönt az ügyben. Mindazonáltal azt is hangsúlyozta, hogy a torony megépítése nem ütközik a helyi építésügyi szabályzattal.

A jelenlévők többségét nem sikerült meggyőzni arról, hogy az adótorony az egészségre ártalmatlan, ezért továbbra is minden lehetséges fórumon tiltakoznak annak megvalósítása ellen és folytatják az aláírásgyűjtést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában