nyárlőrinc / galériával

2020.08.27. 17:30

Találkozón ismerkedtek a jó gyakorlatokkal a falugondnokok

Falugondnoki találkozót rendeztek csütörtökön Nyárlőrincen a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesülete és a vendéglátó település közös szervezésében. A találkozón megismerkedtek a résztvevők a vendéglátó település tanyagondnokságának jó gyakorlataival.

Horváth Péter

A találkozó öt megye, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest 278 falu- és tanyagondnoki szolgálata munkatársainak és a települések polgármestereinek, jegyzőinek részvételével zajlott. Csörszné Zelenák Katalin, az egyesület vezetője kérdésünkre elmondta, hogy egy évben három-négy településen tartanak ilyen eseményt, mely során megismerik az adott községet, annak szociális helyzetét és a falugondnoki szolgálatának jó gyakorlatait, melyek mintául szolgálhatnak a többi falu számára is, beépítve a maguk működésébe. Hangsúlyozta, hogy a falu- és tanyagondnokok szerepe nagyon fontos a községek életében, mert közelebb hozzák az emberek számára a szolgáltatásokat, segítik életüket és közösséget is építenek.

A találkozón a Pöszméte Citerazenekar műsora után Pénzváltó István, Nyárlőrinc polgármestere beszélt a település történetéről, gazdasági és szociális helyzetéről. Ismertetője szerint Nyárlőrinc összkomfortos falu, kiválóan kiépült infrastruktúrával, számos helyi, nagy munkaadóval és a településen az elmúlt öt évben mintegy egymilliárd forintos fejlesztést valósítottak meg. A polgármester szerint a tanyán élők több csoportja különböztethető meg, e jelleg szerint adnak több vagy kevesebb feladatot a tanyagondnokoknak.

A község szociális helyzetét Zayzon Jenőné jegyző ismertette a hallgatósággal, majd Csernák János tanyagondnok röviden beszélt a szolgálatukról és hangsúlyozta, hogy a tanyán élőknek is arra van szükségük, mint mindenkinek: megértésre és szeretetre. Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a megye fejlesztési lehetőségeiről és a TOP-os beruházásokról szólt, kiemelve, hogy a megyében a legkisebb településen is volt, illetve lesz fejlesztés.

Az unokázós csalásokról Váróczi-Bakos Rita, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa beszélt. A közös ebédet követően a vendégek közös sétán ismerték meg Nyárlőrincet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában