kitüntetések

2020.08.22. 12:14

Orosz József vehette át a Majsáért díjat

A Majsa Alapítvány közel negyedszázada szervezi a katolikus egyházközséggel együtt a Szent István-napi ünnepségeket a városban.

Tapodi Kálmán

Orosz József magyar–történelem szakos tanár a díjjal

Fotó: Tapodi Kálmán

Az államalapítás ünnepnapján a felújítás alatt álló főtéren, a Szentháromság-szobornál tartották a megemlékezést, melyen Patkós Zsolt polgármester szólt István király mindmáig ható tetteiről. Az ünnepségen immár 15. alkalommal adták át az alapítvány által létrehozott Majsáért díjat, amit Orosz József magyar–­történelem szakos tanárnak ítéltek oda.

Orosz József 1951-ben, a tornyiszentmiklósi iskolában kezdte tanári pályáját. Kiskunmajsán 1954-ben kezdett el tanítani az általános iskolában, ahol egészen nyugdíjazásáig, 1989-ig dolgozott. Nyugdíjazását követően még tíz évig helyettesítő tanárként tanított az ifjúsági tagozaton.

– Ha valakiről azt mondják, hogy nagy formátumú tanár, aki élethivatásának tekintette a tanári pályát, akkor mindez elmondható a vasdiplomás Orosz Józsefről. Mindig kivételes türelemmel, szerető szívvel és empátiával fordult tanítványai felé. Nagy élvezettel, és sokszor humorral vezette be a diákjait a magyar nyelv, az irodalom és a történelem rejtelmeibe. Mindenkit meghallgatott, minden gyerekben felfedezte a legjobbat, bátorítva őket, hogy minél több sikert érjenek el úgy a tanulásban, mint az életben. Minden tanítványa szerette, becsülte. Kollégái tisztelték tudásáért, nagyszerű módszereiért és sokszor irigyelték rendíthetetlen nyugalmáért – hangzott el a díjazott méltatása során. A 91 éves Orosz József a tőle megszokott szerénységgel mondott köszönetet az elismerésért, majd kenyérszenteléssel zárult a majsai ünnepnap.

Orosz József magyar–történelem szakos tanár a díjjal
Fotó: Tapodi Kálmán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában