KALOCSA

2020.06.08. 13:09

Bajba került a német szakirány

Több meglepetést is tartogatott a felvételi időszak a továbbtanulásra felkészítő Szent István Gimnázium számára: az intézménnyel a három éve bevezetett új rendszer óta nem történt meg, hogy csak egy szakirányra kellett pótfelvételit hirdetnie.

Gábor János

Az azonnal feltöltött szakirányok iránti érdeklődés viszont nem a vártnak megfelelően alakult, és már látszik az is, hogy a német specializációt aligha tudják hosszú távon fenntartani. Az iskolában társadalomtudomány, természettudomány, műszaki, informatika, angol és német szakirányok között lehet választani.

– Nem azok az eredmények jöttek, mint amire számítottunk. Az előző években azt gondoltuk, és ezt a felvettek száma is igazolta, hogy húzó a természettudomány szakirány, míg kevésbé vonzó például a műszaki. Ehhez képest most az előbbire kevesebben jelentkeztek és kevesebb is az oda felvett tanuló, mint az utóbbi szakirányon – osztotta meg tapasztalatait Perity Lajos intézményvezető.

Perity szomorúnak nevezte, hogy az idei tapasztalatok alapján a német szakirány hosszú távon nem fog működni, annak ellenére sem, hogy többen jelentkeztek rá, mint angolra, hiszen végül nem sokan tartottak ki a választásuk mellett. Ennek okait az intézményvezető világosan felvázolta: az ilyen affinitású gyerekek vagy olyan településekről származnak, ahol jelentős számú nemzetiség él, vagy a Kalocsai Kertvárosi Általános Iskolából érkeznek, mivel ott zajlik német nemzetiségi oktatás. Előbbiek számára közelebb van a „Frankel”, ami komoly versenytársa a Szent István Gimnázium szakirányának abból a szempontból is, hogy aki komolyan akar foglalkozni a német nyelvvel, inkább részesíti előnyben a szintén nagy múltú bajai iskolát, mint őket, vázolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában