munkálatok

2020.05.19. 09:15

Végeztek az új kút fúrásával Halason

Elérte a 890 méter mélységet az új kút, így már biztosított lesz a várt vízhozam mennyisége a halasi strand számára. Az új termálkút fúrása része a tervezett gyógyfürdőfejlesztés előkészítésének.

Pozsgai Ákos

A munkálatokat egy nem várt hiba lassította

Forrás: Pozsgai Ákos

– A kormány 365 millió forinttal támogatta a kiskunhalasi gyógyfürdő fejlesztésének előkészítését, amely most zárul – mondta el szerkesztőségünk érdeklődésére Farkas Dániel, a halasi városháza stratégiai tanácsadója. Hozzátette: a fejlesztés előkészítésének része egy új termálkút fúrása, előzetes talajvizsgálat, az élményfürdő, kemping és sportuszoda tervezése, valamint a szükséges engedélyeztetési eljárások. Az új fürdő építési-engedélyezési tervdokumentációja elkészült, azt benyújtotta az önkormányzat az engedélyező hatósághoz. Az engedélyek megszerzése után lezárul az előkészítő szakasz. – Amennyiben az engedélyek is meglesznek, akkor a tervekkel együtt ezeket benyújtja a kormánynak az önkormányzat – fűzte hozzá. A stratégiai tanácsadó ugyanakkor kiemelte, hogy magáról a kivitelezésről még nincs döntés, azt alapozza meg a mostani előkészítő szakasz. További támogató döntések szükségesek a kormány részéről, amelyek majd a kivitelezést finanszírozzák.

Az új termálkút fúrása az elmúlt napokban fejeződött be, a kúttalp mélység elérte a 890 métert, ahonnan a vízhozam eléri a tervezett mennyiséget. Ugyanazt a vízzáró réteget fúrták meg a szakemberek, amiből eddig is ellátták a strandot termálvízzel.

A munkálatokat lassította, hogy korábban elromlott a fúrógép, ezért 53 napra fel kellett függeszteni a fúrást, előre nem látható hiba történt a fúróberendezés mechanikai valamint szoftveres rendszerében, emiatt csúszott a vállalkozó a teljesítéssel. – Mivel a csúszást okozó hibát a vállalkozó előre nem láthatta és ellenőrzési körén kívül esett, így kötbér kiszabása nem volt szükséges az önkormányzat részéről. A fürdőt üzemeltető vállalkozást a csúszás miatt ugyanakkor kár érte, a kivitelező céggel azonban sikerült kártérítési megállapodás kötni – mondta Farkas Dániel, aki kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet nem befolyásolja a gyógyfürdő építésének előkészítését, hiszen a tervezőkkel korábban személyesen megtartott konzultációkat elektronikus kapcsolattartás váltotta fel.

A munkálatokat egy nem várt hiba lassította
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában