Börtönkórház lesz a halasi mobil járványkórházból

A járványhelyzet elmúltával a kormány döntése értelmében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) kapja meg a Kiskunhalason megépült mobil járványkórházat.

Pozsgai Ákos

A halasi járványkórházba szerencsére még nem szállítottak koronavírus-fertőzött beteget

Forrás: Pozsgai Ákos

Fotó:

Az operatív törzs május 15-ei sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes bejelentette: a kormány, illetve a Belügyminisztérium döntése értelmében a kiskunhalasi mobil járványkórház a tervek szerint később – a járványügyi veszélyhelyzet teljes megszűnése után – a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) kezelésében egészségügyi intézményként fog működni. Euró­pa legmodernebb, legkorszerűbb orvostechnikai eszközökkel felszerelt mobil járványkórháza a büntetés-végrehajtás tököli központi kórházát tehermentesítheti majd.

A BvOP kommunikációs főosztályának tájékoztatása szerint a konkrét megvalósításról egyelőre nincsenek olyan tervek, amelyek a nyilvánosság számára is megismerhetőek lennének. Bár a kórház a kiskunhalasi büntetés-végrehajtási intézmény területén helyezkedik el, jelenlegi külső őrzése nem felel meg a börtönkörülményeknek, ezért a belső és külső őrzéstechnikai elemeit ki kell építeni, hogy speciális rabkórházként működhessen majd a jövőben.

A tököli rabkórház tehermentesítése már korábban is szóba került, az ország keleti régiójában tervezték egy bv-egészségügyi intézmény létrehozását. A kiskunhalasi mobil járványkórház börtönkórházzá való átalakítása emellett nagyban segítené a rokkant elítéltek gyógyítását is, a teljesen sík padlózatú, földszintes épület megfelel minden akadálymentesítésre vonatkozó előírásnak – derült ki a tájékoztatásból.

A halasi járványkórházba szerencsére még nem szállítottak koronavírus-fertőzött beteget
Fotó: Pozsgai Ákos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában