2020.03.08. 07:00
Először tartottak mézszentelést a napokban Kalocsán
A korábban megrendezett pálinka-, illetve járműszentelő misék mintájára először tartottak mézszentelést a napokban a Szent István király templomban, Kalocsán.
Dr. Mészáros István megáldotta a kalocsai és régióbeli méhészek termékeit
Forrás: Petőfi Népe
Fotó: Gábor János
Az istentisztelet, valamint a hozzá kapcsolt mézkóstolás valószínűleg hagyomány lesz, és nem véletlenül március első napjaira időzítették, hiszen a nemrég kezdődött nagyböjti időszak a lélek megtisztulásáról, a tavasz pedig a természet megújulásáról szól. A Lakatos Ákos kalocsai méhésztől származó ötletet először az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kalocsai szervezete, majd a Szent István király templom karolta fel, így jött létre közös szervezésben az első ilyen istentisztelet, amit dr. Mészáros István templomigazgató, kanonok celebrált.
Példabeszédében kihangsúlyozta: az áldás nemcsak a méznek, mint terméknek szól, hanem a méhészeknek és maguknak a méheknek is, amelyek szerepe talán sosem volt fontosabb az ökoszisztémában, mint ma. A létfontosságú rovarfaj és az egyháztörténet kapcsolódását szemléltetve az atya beszélt a római Fontana delle Api, vagyis a Méhes szökőkút történetéről is.
A misén elhangzott: nem véletlenül került éppen március elejére a mézszentelés alkalma, hiszen a római katolikus egyház nagyböjti időszakának lényege a megtisztulás, a méhek pedig éppen ilyenkor végzik „tisztuló repüléseiket”. Szintén ehhez az időszakhoz kötődik a március 10-i beporzók napja is. Ilyenkor arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy a mindennapi életük elképzelhetetlen lenne például a méhek nélkül, mivel ezek az állatok az Európában élelmiszerként termesztett mintegy 250 növény kétharmadát tartják életben a földeken. Nem kell tehát túl nagy fantázia ahhoz, hogy mi történne, ha eltűnnének, márpedig vadon élő fajaik tragikus gyorsasággal fogyatkoznak.
A hagyományteremtő szándékkal megtartott első mézszentelő szentmisén sok környékbeli méhész jelent meg, hogy áldást kérjen az általa készített termékre, valamint – szintén jelképesen – néhány ilyenkor nyíló barkafűz- és mogyoróágra. Az istentiszteletet kóstolás követte: Bercsényi János hajósi termelő, a Kalocsai Méhész Egyesület alelnöke kínált virág-, akác-, repce-, bodza-, gesztenye- és hársmézet, valamint néhány különleges ízesítésű, mentás, citromfüves, levendulás és propoliszos terméket.