NYÍLT NAP

2020.03.09. 11:30

Bátyai óvodások látogattak a Kalocsai Mentőállomásra

A kalocsai mentők szívesen fogadnak gyermekcsoportokat is a mentőállomáson. A kicsiknek játékos módon mutatják be például az újraélesztés fortélyait.

Gábor János

Hreskó Zsolt (balra) és Kissné Szűcs Anita (középen) játékosan tanította az újraélesztést

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Tudtán kívül teremtett hagyományt a Bátyai Óvoda azzal, hogy az egyik csoportjuk számára látogatást kért a Kalocsai Mentőállomástól, ahol csütörtökön délelőtt fogadták a gyerekeket. A szakemberek nemcsak a hagyományosan legsikeresebb programmal, a mentőautó bemutatásával várták őket, hanem rögtönzött aszfaltrajzversennyel, a kicsik számára is értelmezhető újraélesztés-gyakorlatokkal, illetve további játékos feladatokkal.

A mentőállomáson dolgozó Matos Zoltán, Kissné Szűcs Anita és Hreskó Zsolt mindent megtett, hogy a kicsik jól érezzék magukat. Utóbbi kettő arról beszélt lapunknak, hogy az óvodások – megfelelő tálalásban – egyáltalán nem tartják ijesztőnek az újraélesztés szimulálására szolgáló torzót, vagy éppen a végtagrögzítőt, amit szívesen fel is próbálnak.

– Megpróbáljuk játékos módon közvetíteni számukra azt, hogy milyen az egészségügyi ellátás és a mentőszolgálat munkája. Megtanítjuk nekik az újraélesztést, és interaktív játékkal vonjuk be őket abba, amit csinálunk: például együtt számolunk, ezzel megtanulják, hogy mi is az a tíz másodperces betegvizsgálat – számolt be Kissné Szűcs Anita, a programot felkaroló Életmentők Kalocsai Mentőalapítvány elnöke. – Nagyon szeretik a mentőautó felszerelését: felfekszenek a hordágyra, vagy a végtagrögzítővel játszanak, amikor azt imitáljuk, hogy eltört a karjuk, ami így, ebben a formában érdekes, és egyáltalán nem ijesztő – magyarázta.

– Nagyon sok kérdést szoktak feltenni. Az egyik mindig az, hogy a babának miért nincs karja, meg lába; miért csak feje, meg mellkasa van. Ilyenkor elmondjuk, hogy nekünk minden évben vizsgázni kell újraélesztésből, így csak a praktikus részére van szükségünk – mesélte mosolyogva az újraélesztés bemutatására szolgáló bábura utalva Hreskó Zsolt.

A mentőszakápoló elárulta: a felnőtt felsőtestet szimuláló eszköznél jóval sikeresebb szokott lenni a hasonló demonstrációkra alkalmas, reanimációs csecsemő, amivel sokkal jobban meg lehet szólítani a gyerekeket. A bemutatókkal viszont nyilván óvatosabbak, mintha idősebb korosztály előtt végeznék: játékosan, mondókákkal, vagy a bábuk vicces elnevezésével szokták oldani a helyzetet, nehogy ijesztő legyen a gyerekeknek, akiket így jobban be is tudnak vonni, és játékosan meg tudják tanítani nekik az újraélesztést.

Hreskó Zsolt (balra) és Kissné Szűcs Anita (középen) játékosan tanította az újraélesztést
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– Nagyon tetszik nekik, ahogy újraélesztjük a babát, és ebben ők is tudnak segíteni: odajöhetnek, megfoghatják, így nem félnek tőle. A gyerekek sokkal nyitottabbak, mint a felnőttek, ezért nagyon nagy élmény nekik újraélesztést tanítani – vázolta a tapasztalatokat Kissné. Az alapítványvezető felhívta a figyelmet arra, hogy bár a Bátyai Óvoda megkeresése spontán volt, más intézményeket, vagy vállalkozásokat is arra biztatnak, hogy indítványozzanak nyílt napokat, mert a kalocsai állomás partner abban, hogy csoportokat fogadjon. Ehhez az Életmentők Kalocsai Mentőalapítvány Facebook-oldalán érdemes üzenetet küldeni a szervezetnek.

– Szerencsések vagyunk, hogy az Országos Mentőszolgálat már nagyon nyitott az ilyen programokra, sőt, várnak is érdeklődőket, ezért mindig vannak nyitott napok, illetve megyeszékhelyen működik a Hősképző program is. Mi ezt nagyon fontosnak tartjuk, így saját berkeken belül veszünk részt benne. A nyílt napokat az alapítvány szervezi, ezért nem a mentőállomást, hanem minket érdemes közvetlenül keresni, a Facebook-, vagy Instagram-oldalunkon – ajánlotta az alapítványvezető, hozzátéve: a jövőben szeretettel fogadnak mind intézményeket, mind pedig családokat. – Ezzel is próbálunk visszaadni valamit Kalocsa városának és környékének – mondta, a szervezetük egyre bővülő támogatói körére utalva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában