galériával

2020.02.13. 07:00

Saját robotkarral műtenek a halasi kórházban

Példaértékű összefogás eredményeként a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház saját tulajdonába került a Soloassist II nevű robotkar, melyet szerda délelőtt adtak át az intézmény konferenciatermében.

Mester-Horváth Nikolett

A kórház önerejének, alapítványának, valamint a helyi és térségi önkormányzatoknak köszönthetően a halasi az országban az első és eddig egyedüli állami intézmény, amely ilyen típusú orvostechnikai eszközzel rendelkezik.

A halasi kórház orvosai a tavalyi évben próbálhatták ki először laporoszkópiás – sebészeti, nőgyógyászati, urológiai – műtétek során a robotkart, amely lényegében kivált egy szakorvost a műtétek alatt.

– Ezeknél a beavatkozásoknál a kamera-asszisztens általában egy másik szakorvos, az ő szerepét helyettesíti ez az eszköz. Az operáló orvos az asszisztáló kezével mozgatja a kamerát egy joystick segítségével, míg az operáló kezével végzi a beavatkozást. A robottechnika használata precízebb, kevesebb egészségügyi kockázattal járó beavatkozást tesz lehetővé. A stabilitása jelentette megbízhatóság komoly előrehaladás a sebészetben, kiküszöbölhető vele az asszisztáló orvos remegő keze. Minta olyan ember lenne a műtőben, akinek soha nem remeg a keze – ismertette a robotkar működését dr. Ördögh Csaba, a halasi kórház orvosigazgatója.

A halasi szakorvosok robottechnikával kapcsolatban szerzett pozitív tapasztalatai arra ösztönözték a kórház vezetőségét, hogy megpróbálják megvásárolni ezt az eszközt. Ehhez nyújtottak segítséget a halasi, valamint a kiskunmajsai, a kisszállási, a kiskőrösi, a soltvadkerti, a zsanai, a balotaszállási és a tompai önkormányzatok, akik lakosonként 100 forinttal támogatták az eszköz megvásárlását.

– Ezek a települések úttörő módon álltak a kezdeményezésünk mellé. Felismerték, hogy intézményünk fejlődése közös érdekünk. Ez egy olyan előrelépés, ami az én terveimben egy hosszútávú, folyamatos együttműködést tesz lehetővé. Hálás vagyunk, hogy segítettek megvalósítani a tervünket – mondta dr. Szepesvári Szabolcs, főigazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában