KISKUNHALAS

2020.02.17. 17:30

Jól fogy a halasi sült kacsa külföldön is

Bővíti kapacitását a Hunent Zrt. kiskunhalasi gyára. Az évek óta kialakult biztos hazai, illetve külföldi pia­cok mellett sikerült új piaci szegmenseket elérnie és partnereket szereznie a mélykúti székhelyű cégnek. A halasi kacsasütő üzemben folyamatosan biztosított a víziszárnyas-alapanyag az igények kielégítéséhez – nyilatkozta hírportálunknak Kiss Éva vezérigazgató-helyettes.

Pozsgai Ákos

A tervek szerint idén hárommillió kacsát dolgoznak fel

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Sokan aggódtak Halason, amikor Mélykúton megnyitotta Európa egyik legnagyobb víziszárnyas-feldolgozó gyárát a Hunent Zrt. Attól tartottak, hogy ezzel együtt bezár majd a cég halasi baromfi-feldolgozó üzeme. Idén januárban új dolgozókat vettek fel és tovább bővítették az üzem kapacitását, azonban még messze van a cég a tervezett céltól, így további munkatársakra lesz szükség, hogy a piaci igényeket megfelelően ki tudják szolgálni. Az alapanyag biztosítva van a mélykúti víziszárnyas-vágóhíd által – mondta el Kiss Éva, a Hunent Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A foglalkoztatás bővítését és a kapacitás emelését az teszi lehetővé, hogy az évek óta kialakult biztos piacok mellett sikerült új piaci szegmenseket elérni, új partnereket szerezni.

– Már a 2019-es év végére látszódott, hogy a jelenlegi kapacitás nem lesz elég, fel kell készülni új munkaerővel, és biztosítani kell a folyamatos alapanyagot. Szembetűnő az európai kínai éttermi láncok térnyerése és növekedése, ahol a sült kacsa az egyik fő eleme az étlapnak – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes. Tavaly a kiskunhalasi üzem másfél millió kacsát dolgozott fel, a idén pedig a tervek szerint hárommillió kacsa kerül majd feldolgozásra.

Kiss Éva hozzáfűzte: gyakorlatilag a termelés egésze exportra készül Nyugat-Euró­pa felé, kisebb mennyiséget értékesítenek a hazai pia­con, elsősorban a gasztronómiai partnerek felé. Észrevehető a növekedés, egyre nagyobb lesz a kereslet a kényelmi termékek iránt Magyarországon is – ilyen a sült kacsa is.

– Szembetűnő az áruházláncok polcain különféle kényelmi, készételek terjedése, hiszen a mai rohanó világban nincsen annyi ideje az embereknek sütésre, főzésre, mint korábban – emelte ki a szakember.

A folyamatos növekedést egyelőre nem befolyásolják az Európa-szerte előforduló, lappangó madárinfluenzáról szóló hírek.

– A madárinfluenzával meg kell tanulni együtt élni minden élőállat-tartással foglalkozó szervezetnek, megfelelő óvintézkedéseket kell hozni, amiket keményen és következetesen be kell tartani, hogy a három évvel ezelőtti madárinfluenza-kitörés idején elszenvedett károkat el lehessen kerülni. Ez úgy néz ki, egyelőre működik, és sikerült a kitöréseket megállítani, reméljük ez így marad az év hátralévő részében is – hangsúlyozta Kiss Éva.

A tervek szerint idén hárommillió kacsát dolgoznak fel
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A kiskunhalasi baromfi-feldolgozó területén hosszú évek óta használaton kívül volt egy üzemrész, ahol egy kínai befektetőcsoport indít hamarosan termelőrészleget. Az üzemterületet minimális felújítási költségek mellett lehetett újra üzemképessé tenni. Készételeket fognak előállítani, amikhez nemcsak baromfit, de sertéshúst és tészta-, illetve zöldségféléket is fel fognak használni. A felújítási és a technológiabeszerelési munkálatok a végéhez értek, a próbaüzemi gyártások már zajlanak, ahol további munkaerő-felvételre lesz lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában