KISKUNHALAS

2020.01.10. 14:00

Senki ne merészkedjen a befagyott tavak jegére!

Összefüggő jégréteg alakult ki a Bács-Kiskun megyei tavak, nyílt vizek többségén, ennek ellenére sehol nem javasolják, hogy bárki is a jégre merészkedjen.

Pozsgai Ákos

A part menti részeken vastagabb a jég, de itt sem biztonságos még csúszkálni

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A halasi Sóstó Sporthorgász Egyesület elnöke arra figyelmeztet, hogy a tó jege még nem megfelelő vastagságú ahhoz, hogy biztonsággal lehessen rajta tartózkodni. A jég vastagsága a halasi Sóstó part menti részein 3–4 centiméter, az öblökben akár 5–6 centiméter vastag is lehet, a nyílt vízi részeken azonban a szél mozgása miatt ez a vastagság inkább csak az 1–2 centimétert érheti el. Az éjszakai fagypont alatti hőmérséklet ugyan hizlalja a jeget, a nappali enyhébb időben azonban olvad is, így összességében nem hízott megfelelő vastagságúra a jég, ezért nem bírja ki az embereket.

– A helyi horgászok csütörtökön szóltak, hogy a tó egy részén mintegy háromszáz méter hosszan teljesen felolvadt a jég, horgászni lehetett a tavon – mondta el hírportálunknak Jáger Szabolcs, a halasi Sóstó Sporthorgász Egyesület elnöke.

Épp ezért senkinek nem javasolják, hogy a part menti részektől a tó belseje felé merészkedjen a jégen, a szélén is csak saját felelősségre lehet csúszkálni.

A figyelmeztetések ellenére azonban sokan a befagyott tóra merészkednek a korcsolyázók közül, akár a testi épségüket is veszélyeztetve, sok esetben a helyszíni figyelmeztetés után sem veszik komolyan a jégen való tartózkodás veszélyeit – mondta az egyesület vezetője.

A part menti részeken vastagabb a jég, de itt sem biztonságos még csúszkálni
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A halasi Sóstón az elmúlt hét évben nem volt olyan vastag a jég, hogy az önkormányzat korcsolyázásra alkalmas területet ki tudott volna jelölni a tavon és ez így van most is – nyilatkozta hírportálunknak Kuris István László alpolgármester, aki mindenkit óva int attól, hogy a jégre menjen, a tó jegén kialakult jégréteg sportolásra alkalmatlan – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában