KISKUNFÉLEGYHÁZA / GALÉRIÁVAL

2020.01.06. 17:30

Katonai tiszteletadás mellett kísérték végső útjára Deli József ezredest

Több százan kísérték utolsó útjára Deli József nyugállományú ezredest hétfőn a kiskunfélegyházi Felsőtemetőben.

Vajda Piroska

Deli József nyugállományú ezredes temetése

Fotó: Bús Csaba

Katonai tiszteletadás mellett búcsúztak tőle családtagjai, rokonai, bajtársai, ismerősei és a város elöljárói. A 89 esztendős korában elhunyt ezredest dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter személyes jó barátjaként búcsúztatta el.

– Tisztelőid és tanítványaid közül többen itt vagyunk, hogy katonai tiszteletadással adózzunk a Magyar Honvédség halottjának, volt tanítómesterünknek, katona bajtársunknak, barátunknak és végső búcsút vegyünk nem csak a régió, de az egész ország nyugállományú egyesületeinek ügyeit támogató, tervező, szervező élharcosától. Végső búcsút a szeretett férjtől, édesapától, nagy- és dédpapától, az igaz katonától. A fáradtságot és tétlenséget nem ismerő katonától, akit tisztelt és nagyrabecsült mindenki – fogalmazott búcsúbeszédében a honvédelmi miniszter.

– Deli József ezredes maradandót alkotott. Katonai pályafutását több elismerés és érdem utáni kitüntetés fémjelzi. Nyugállományú katonaként végzett aktív és példaértékű szolgálata elismeréséül megkapta az Aranykor aranyfokozatát. A honvédelem ügyének kiemelkedő támogatásáért kiérdemelte a Honvédelemért kitüntető cím első fokozatát – sorolta Benkő Tibor, aki posztumusz a miniszter által adományozható legmagasabb kitüntető címet: a Honvédelemért kitüntető cím babérkoszorúval ékesített fokozatát adományozta Deli Józsefnek. A miniszter búcsúbeszéde után Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, majd pedig Rosta Ferenc alpolgármester méltatta az ezredes munkásságát.

Alapítója volt a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének

Deli Józsefet 1952-ben avatták tiszté. 1958-ban a jánoshalmi légvédelmei tüzérosztályhoz nevezték ki az osztálytörzsbe. Ezred parancsnok-helyettesi beosztásból, 20 év jánoshalmi szolgálat után került Kiskunfélegyházára a hadosztály törzsbe. 1987-ben vonult nyugállományba. Rögtön bekapcsolódott a félegyházi klub életébe, ahol először titkár, majd 12 évig elnök volt. A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régiónak a megalakulásától elnöke, majd tiszteletbeli elnöke volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában