Kecskemét / galériával

2019.11.14. 20:00

Ünnepeltek a honvédség vasmadarainak gyógyítói

Jogelődje megalakulásának 69. évfordulóját ünnepelte csütörtökön a Magyar Honvédség Légijármű Javítóüzeme a kecskeméti repülőbázison. Köszöntötték a kerek születésnapjukat ünneplő nyugdíjasokat is.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

A Szentkirályszabadján 1950-ben megalakult Tábori Repülőjavító Műhely 1951-ben települt át Kecskemétre, egy év múlva Taszárra költözött, majd 1961 nyarán ismét visszakerült a hírös városba. 1966-tól Magyar Néphadsereg Központi Repülőgépjavító Üzem volt az elnevezése, majd 2001-től MH Légijármű Javítóüzem néven működik a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

A csütörtöki Alakulat Napi ünnepségen és nyugdíjas találkozón részt vett többek között Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnök támogató helyettese, valamint az alakulat több volt parancsoka is. A jelenlegi, Bozóki János ezredes beszédében hangsúlyozta: a javítóüzem állománya a hét évtized alatt lehetőségeihez és képességeihez mérten eleget tett az elöljárók által kiszabott feladatoknak, miközben tudását folyamatosan bővítette.

A Légijármű Javítóüzem alaprendeltetése a Magyar Honvédség repülőtechnikai és más haditechnikai eszközeinek és felszereléseinek karbantartása, javítása, gyártása és fejlesztése. Ellátják az An-26-os szállító repülőgépek, a a Mi-8 és Mi-17 típusú helikopterek szervízjavítását, időszakos munkáit, de mint az ezredes hangsúlyozta: a jövőben is egyre fontosabb feladatuk lesz a földi kiszolgáló eszközökkel is, a karbantartás mellett a fejlesztés és akár gyártás terén. Ugyancsak hozzájuk tartozik összhonvédségi szinten például a alakulatoknál rendszeresített légzőkészülékek, menekülő készletek és kompresszorok karbantartása, javítása, a gázpalackok biztonságtechnikai felülvizsgálata. A Gripen és C-17 repülőgépek üzemeltetéséhez műszaki támogatást nyújtanak. Bozóki János a közeljövő céljai közé sorolta, hogy legyen meg minden szükséges képzési, tárgyi és logisztikai feltétel az új típusú repülőgépek és helikopterek földi kiszolgáló eszközeihez. „Ma már nem azt kell kijelenteni, hogy mindenkire szükség van, hanem hogy tudunk munkát adni még több leendő munkatársnak is” – mondta az ezredes. Az ünnepséget elismerések átadása zárta, majd a MH Szolnok Légierő Zenekar zenélt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában