Kecskemét / Galériával

2019.11.20. 20:00

A megyei véradókat ünnepelték a Cifrapalotában

Véradónapi ünnepséget szervezett a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun megyei szervezete szerdán, mely során az 50 vagy annál többszörös megyei véradókat méltatták.

Koós Kata

Fotó: BUS CSABA

Közel ötven megyei véradót jutalmazott oklevéllel és ajándékcsomaggal a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun megyei szervezete szerdai véradónapi ünnepségén a kecskeméti Cifrapalotában. A résztvevőket Lipóthné Komjáti Andrea, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója köszöntötte.

– Minden tiszteletem az önöké, hiszen önzetlenül segítenek ismeretlen, névtelen embertársaiknak. A vér semmi mással nem pótolható a tudomány jelen állása szerint, és nem csak egy életet mentünk vele. Egy családtag túlélésével és gyógyulásával egy egész család él túl, és gyógyul meg. Ez egy olyan cselekedet, melyet nem lehet elégszer megköszönni – mondta.

Az ünnepségen dr. Havasi Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal igazgatója is méltatta a véradók önzetlenségét. Majd dr. Tóth Gábor, a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun megyei elnöke mondott beszédet.

– Megjelent egy tanulmány, mely szerint 2007 óta az egészséges életben eltöltött évek száma a magyar lakosság körében 2,2 esztendővel nőtt. Ehhez önök is nagyban hozzájárulnak – mondta, majd dr. Lázár Mária, az Országos Vérellátó Szolgálat Dél-Alföldi régiójának igazgatójával közösen átadta az elismeréseket az 50 vagy annál több alkalommal véradáson részt vett ünnepelteknek, akik közül az idei véradó napi ünnepség rekorderei 160 véradással Farkas Sándor és 173 véradással Pásztor József voltak.

A rendezvény során a véradók mellett a véradások szervezésében segítő önkéntes magánszemélyeket és szervezeteket is díjakkal méltatták.

– Egyedül a szervezés nem sikerülhetne. Bács-Kiskun megyében 110 településen van jelen valamilyen formában a Magyar Vöröskereszt. Ehhez képest 14-en dolgozunk a megyében. Ez azt jelenti, hogy a 110 településen mindenhol van elhivatott, önkéntes segítségünk – mondta Lipóthné Komjáti Andrea.

Vöröskeresztes tevékenységéért ezüst emlékérmet vehet majd át az országos véradónapi ünnepségen Fekete Róbert, kecskeméti véradó. A megyei Véradóbarát munkahely kitüntető címet ez alkalommal a Bácsalmási Határrendészeti Kirendeltség nyerte el, ahol 10 éve, évi négy alkalommal van lehetősége a dolgozóknak a véradásra. A többek között a legalább százszoros, önkéntes véradók elismerésére hivatott, Pro Vita-díjjal pedig ezúttal Vida Istvánt tüntették ki, aki 18 éves kora óta immár 116 alkalommal adott vért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában